Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Leegstandsbarometer ©

Introductie

Bekijk webtool

Toelichting

Winkelmarkt staat onder druk
Steeds meer winkelpanden staan leeg. Oorzaken zijn structureel overaanbod, verdere groei van aankopen via internet en vergrijzing van ondernemers. Op lokaal niveau kan ook de bevolkingsontwikkeling grote invloed hebben op de leegstand. In sommige gemeenten is sanering van aanbod nodig, elders ontstaan juist kansen voor nieuw winkelaanbod.

Leegstandsontwikkeling
De 'Leegstandsbarometer' van DTNP legt voor elke gemeente de relatie tussen de leegstand en de bevolkingsprognose. Dit biedt een eerste indruk van de verwachte ontwikkeling van de leegstand in de komende jaren. Hiermee kan een strategie worden bepaald om overaanbod te saneren of juist nieuwe kansen voor winkels te benutten.

Gebruiksaanwijzing
Om de 'Leegstandsbarometer' te gebruiken klikt u op het tabblad 'Bekijk webtool'. In de linkerkolom van die tab kiest u vervolgens de gemeente waarvan u de leegstandsverwachting wilt weten. Selecteer vervolgens naar wens het jaartal en eventueel het landelijk gemiddelde. Meer informatie en een toelichting op de 'Leegstandsbarometer' is te vinden op het tabblad 'Toelichting'.

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie