Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Consumenten besteden meer in sfeervolle centra
Onderzoek middelgrote stadscentra DTNP en Radboud Universiteit Nijmegen

Eerder berichtte DTNP over grootschalig onderzoek dat, in samenwerking met de Radboud Universiteit, is uitgevoerd onder 1.600 bezoekers in tien middelgrote centra. Hieruit bleek dat de ‘winkelsnelheid’ van bezoekers gemiddeld circa 600 meter per uur bedraagt. Het onderzoek biedt veel meer uitkomsten. Zo komt ook naar voren dat consumenten die de sfeer en openbare ruimte van een centrum hoog waarderen, meer geld uitgeven in winkels en horeca.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat bezoekers die de sfeer en openbare ruimte met een 8 of hoger waarderen gemiddeld € 65,- per bezoek uitgeven. Consumenten die de sfeer beoordelen met een cijfer tussen 6 en 8 geven gemiddeld € 54,- uit. Respondenten die het centrum met een 6 of onvoldoende beoordelen, besteden gemiddeld slechts
€ 39,- in het centrum. Dit lijkt erop te duiden dat de sfeer en kwaliteit van de openbare ruimte invloed heeft op de hoogte van bestedingen. Dit wordt ook ondersteund door het feit dat het uitgegeven bedrag per bezoeker in de onderzochte historische centra (€ 62,-) gemiddeld hoger ligt dan in planmatige en organisch gegroeide centra (€ 46,-).

Middelgrote stadscentra staan in de huidige winkelmarkt onder toenemende druk (tussen tafellaken en servet). Consumenten zijn steeds kritischer als het gaat om het kiezen van een fysieke winkellocatie. In de strijd met internetwinkelen zijn sfeer en beleving van de fysieke omgeving steeds belangrijker. Investeren in het publieke domein (stedenbouwkundige opzet, openbare ruimte, verblijfsmilieu, levendigheid) kan een grote bijdrage leveren aan het functioneren van de gevestigde winkels en horeca.

Voor meer informatie:

Bericht 'DTNP heeft inzicht in 'winkelsnelheid''
Bericht 'Onderzoek bezoekgedrag in middelgrote stadscentra'

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie