Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Pilot transformatie winkelstraat Sittard: concreet én flexibel
Vernieuwende aanpak in de strijd tegen winkelleegstand

Afgelopen woensdagavond is in het stadsatelier van Sittard het koersdocument ‘De kracht van diversiteit’ gepresenteerd. Het document gaat in op de ambities, kansen, maatregelen en spelregels voor de ontwikkeling van de Stationsstraat en Steenweg. Deze straten hebben te maken met behoorlijke winkelleegstand. Door in te zetten op een grote diversiteit aan functies, het bieden van een financiële stimuleringsregeling en het vrijgeven van de gevelzone voor privaat gebruik ontstaat een nieuw perspectief voor het hergebruik van leegstaande panden. De aanpak is opgesteld in nauwe samenwerking met eigenaren en ondernemers en benoemd tot pilot-project. Het project gaat volgende maand van start.

De Stationsstraat en Steenweg vormen een van de oudste invalswegen van de stad en een belangrijke stadsentree vanaf het station. Mede door de gewijzigde winkelmarkt zijn er veel leegstaande winkelpanden. De gemeente Sittard-Geleen nam het initiatief om hier wat aan te doen en gaf DTNP de opdracht om samen met betrokkenen te komen tot een plan van aanpak. Dit heeft geresulteerd in het koersdocument dat op 1 februari is gepresenteerd. Belangrijkste doelstelling is het bieden van een nieuw en kansrijk ontwikkelingsperspectief, door in te zetten op een divers functieprofiel bestaande uit wonen, werken, ontmoeten en leren. Dat betekent niet dat de nog aanwezige winkels moeten verdwijnen. Wel worden de mogelijkheden voor een alternatief gebruik van leegstaande panden geoptimaliseerd. Daarbij kan gedacht worden aan kleine kantoorfuncties, starterswoningen, zorg- en baliefuncties, praktijk- en lesruimtes en horecaconcepten. Juist die diversiteit is de nieuwe kracht en het onderscheidend vermogen van de straat.

Straatmeubilair, hekjes en gevelgroen
Om het gewenste gebruik van panden te stimuleren, is een aantal concrete maatregelen uitgewerkt. Zo kunnen vastgoedeigenaren een financiële bijdrage krijgen om een eventuele onrendabele top bij de benodigde bouwkundige ingrepen te dekken. Voorwaarde is wel dat de pui op aantrekkelijke wijze wordt aangepast aan de nieuwe functie en in overeenstemming komt met de hele gevel. Daarnaast dient het plan onderbouwd te zijn middels een businessplan. Een andere maatregel is het vrijgeven van de gevelzone voor privaat gebruik en het plaatsen van plantenbakken, straatmeubilair, hekjes en fietsstallingen. Dit leidt tot betere gebruiksmogelijkheden van de panden en tot een grotere afstand tussen publiek en privaat domein, en biedt kansen voor verlevendiging en vergroening van de straat.

Individuele gesprekken
De aanpak is uniek en is benoemd tot pilot-project. Dit biedt de benodigde flexibiliteit om concrete maatregelen tussentijds te evalueren en waar nodig terug te draaien, bij te sturen of uit te bouwen. Het koersdocument is samen met vastgoedeigenaren, ondernemers en bewoners opgesteld. Het proces is gestart met individuele gesprekken met alle betrokkenen. Dit resulteerde in een lijst van aandachtspunten, die vervolgens met een projectgroep van eigenaren en ondernemers nader zijn uitgewerkt. Om de haalbaarheid en wenselijkheid te toetsen zijn de voorstellen besproken in een ambtelijke projectgroep met medewerkers van alle betrokken afdelingen. Het koersdocument wordt dan ook breed gedragen door zowel stakeholders als de gemeente. Het college van B&W stemde op 20 december in met de aanpak en de pilot gaat nog deze lente van start.

Voor meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper Vlek, 024 - 379 20 83

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie