Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Ons realistische toekomstbeeld voor het Bladelse dorpshart
Gewoon, ons centrum

Op donderdag 22 november 2018 presenteerden wij aan ruim 150 geïnteresseerden onze toekomstvisie voor het centrum van Bladel in het auditorium van de Rabobank aan de Markt in Bladel. Wij stonden er echter niet alleen. Ook drie andere stedenbouwkundige bureaus (marco.broekman, Urhahn en De Zwarte Hond) presenteerden op deze avond hun visie. Het leverde voor de aanwezigen een interessante avond op waarin vier bureaus een toekomstbeeld schetsten voor hun dorp. Voor ons en onze collega’s was het leuk om eens een blik in elkaars keuken te krijgen.

Waar ging het over?
In het centrum van Bladel spelen diverse initiatieven die niet allemaal met elkaar te verenigen zijn. Omdat de gemeente op basis van de bestaande centrumvisie niet op alle initiatieven een antwoord kon geven, had de gemeente behoefte aan een nieuwe centrumvisie; een visie die zowel perspectief voor de langere termijn biedt (2040) als een antwoord op lopende initiatieven. Onderwerpen die in de visies aan bod kwamen, waren nieuwe functies, aanbod en supermarktinitiatieven, en de koppeling van cultuur en verenigingsleven met horeca en winkels. Maar ook: groen, openbare ruimte en inrichting, vervoer, sociale ontmoetingen, zorg en internet.

Vier bureaus?
Bij het opstellen van een nieuwe centrumvisie voor Bladel heeft de gemeente zeker niet voor een standaard aanpak gekozen. Vier bureaus werden uitgenodigd om elk een visie op te stellen. Tijdens een aantal lange dagen werden alle vier de bureaus tegelijkertijd bijgepraat over alle actuele vraagstukken in Bladel-Centrum en konden de bureaus hun gedachten en ideeën toetsen bij lokale stakeholders. Zonder elkaars ideeën tussentijds te hebben gezien of gehoord maakte elk bureau vervolgens een eigen visie op het centrum. Die visies werden dus afgelopen donderdagavond gepresenteerd. Dat was ook het moment waarop de bureaus voor het eerst kennis namen van elkaars visies.

Gewoon, ons centrum
In onze toekomstvisie voor het centrum van Bladel sloten wij vooral aan op het ‘doe maar gewoon’-gevoel van Bladelnaren. Niet gaan dromen over een ‘Mall of the Kempen’, maar gewoon een compact, vertrouwd en aantrekkelijk centrum maken voor het eigen dorp. Wij stellen onder andere voor het cultureel-maatschappelijke centrum D’n Hert te verplaatsen naar de Markt (“D’n Hert naar de Mert”), het centrumgebied niet verder op te rekken en op een aantal strategische plaatsen in de hoofdstraat gebruik te maken van shared space.

Hoe verder?
Het is nu aan de raad. Op 20 december a.s. zal tijdens de gemeenteraadsvergadering een van de vier visies gekozen worden. Geen ‘cherry-picking’, maar echt één visie kiezen en omarmen. Met die visie in de hand zullen gemeente, ondernemers, eigenaren en bewoners gezamenlijk aan de toekomst van het centrum kunnen werken.Wilt u onze visie en de visies van de andere bureaus bekijken?

Op de projectwebsite van de gemeente kunt u alle visies vinden en kunnen Bladelnaren tot 2 december doorgeven welke visie hun voorkeur heeft.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie