Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

‘Nije foardoar’ voor Dokkum
Detailhandelsvisie Verzorgingsgebied Dokkum vastgesteld

Impressie nieuwe toegangsbrug Dokkum (TWA Architecten)

Afgelopen week stelde de raad van Noardeast-Fryslân de Detailhandelsvisie Verzorgingsgebied Dokkum vast. De gemeente Noardeast-Fryslân is begin dit jaar ontstaan door fusie van de gemeentes Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland c.a. De nieuwe gemeente kreeg regelmatig verzoeken voor vestiging of uitbreiding van winkels buiten de binnenstad van Dokkum. Daar er geen detailhandelsbeleid was voor het ‘Verzorgingsgebied Dokkum’, ofwel de voormalige gemeentes Dongeradeel en Ferwerderadiel, kreeg DTNP opdracht dit beleid op te stellen.

Net als in veel andere steden in Nederland moet er ook in Dokkum rekening mee worden gehouden dat het niet-dagelijkse aanbod zal afnemen. Om toch te zorgen dat de binnenstad van Dokkum aantrekkelijk blijft voor de lokale, regionale én toeristische bezoeker is in de al eerder vastgestelde Visie Binnenstad Dokkum gekozen voor een koers van beleving en kwaliteitsverbetering, door onder andere het verhogen van de historische kwaliteiten en het verfraaien van de stadsentrees. Daarnaast is een aantrekkelijk aanbod aan winkels en horeca essentieel voor een levendig en aantrekkelijk centrum. In de Visie Binnenstad Dokkum wordt dan ook ingezet op concentratie van de horeca en niet-dagelijkse detailhandel in het centrum.

Een van de belangrijkste aspecten in het nieuwe detailhandelsbeleid is de opwaardering van de noordelijke stadsentree van Dokkum, waar supermarkt Jumbo net buiten de binnenstad ligt. Supermarkten zijn belangrijke trekkers voor centrumgebieden, maar ín de historische binnenstad van Dokkum zijn geen supermarkten te vinden, en er is ook geen ruimte om ze daar te vestigen. Met een goede verbinding tussen Jumbo en de binnenstad kan de supermarkt toch die trekkersrol vervullen en kan het centrum worden versterkt. De relatie tussen Jumbo en de binnenstad wordt op dit moment belemmerd door de bestaande parkeergarage en kan worden verbeterd door een nieuw parkeerplein. Bezoekers van de supermarkt zien de binnenstad dan binnen loopafstand liggen en worden zo verleid om daar ook even naar toe te lopen. Met een mooie nieuwe brug tussen parkeerplein en binnenstad wordt de aantrekkingskracht van het centrum nog groter en krijgt Dokkum een ‘nije foardoar’ (nieuwe voordeur).

Bijlagen:

Impressie nieuwe toegangsbrug Dokkum (TWA Architecten)
Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie