Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Volgende stap samen met 70 eigenaren in Centrum Schalkwijk

“Schalkwijk zit in de voorhoede van de stadsdeelcentra in moeilijkheden.” zegt Albert Hoogland, procesmanager van Centrum Schalkwijk in Haarlem in een interview met PropertyNL Magazine. Dit overdekte winkelcentrum had, net als veel in de jaren 70 gebouwde winkelcentra, lang een sterke regionale positie. Er was onder andere een V&D gevestigd.

Inmiddels heeft Centrum Schalkwijk, door verschillende trends en toenemende concurrentie, nog slechts een functie voor stadsdeel Schalkwijk. In 2018 concludeerden wij dan ook dat er een saneringsopgave van ten minste 15.000 m2 bvo ligt (van 40.000 naar 25.000 m2). De vereniging van eigenaren (CVvE) stemde hiermee in.

“Om de volgende stap te zetten in de planvorming bestond bij de betrokkenen de behoefte aan een verdere uitwerking van ons rapport” vertelt projectleider Ward Frielink. “Wij zijn de cijfers en kengetallen aan het actualiseren en bekijken welke functies er mogelijk zijn naast winkels en horeca in het centrum. Het gaat dan juist ook om maatschappelijke voorzieningen, zoals een sporthal, bibliotheek en cultuurcentrum, en zorgfuncties zoals een huisartenpost. Het winkelcentrum wordt daarmee steeds meer het hart van de wijk.”

In het eerste traject zijn twee stedenbouwkundige modellen uitgewerkt. Nu gaan we, op basis van het totale haalbare programma en de keuzes die de CVvE maakte, naar één ruimtelijk-functioneel model. Dit model vormt input voor supervisor Jo Coenen, bij het verder uitwerken van het stedenbouwkundig plan. Op grond van het model stellen we een faseringsplan op.

Ward Frielink: “Dat faseringsplan doet een beetje denken aan een schaakspel. Er zijn heel veel eigenaren en ondernemers bij betrokken en we moeten steeds meerdere stappen vooruit denken over het gevolg voor anderen binnen het winkelcentrum. Het is een interessante puzzel.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie