Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Besluit Raad van State: geen extra commerciële ruimte in centrum Haaren

“De Raad van State heeft de gemeente op alle punten in het gelijk gesteld. Er is geen distributieve ruimte voor extra commerciële voorzieningen in het centrum van Haaren”, zegt adviseur Tycho Wissink over de recente uitspraak van de Raad van State in de zaak die ontwikkelaar Copal aanspande tegen de gemeente.

Copal heeft een plan ontwikkeld om in het centrum van Haaren 35 woningen te bouwen, aangevuld met 1.850 vierkante meter commerciële ruimte. In 2018 besloot de gemeente, mede op grond van het beoordelingsrapport dat DTNP opstelde, de commerciële ruimte niet toe te staan.

Tycho Wissink: “In het centrum van Haaren is al behoorlijk wat structurele leegstand. Wij concludeerden in ons rapport dan ook dat extra commerciële ruimte ontwikkelen, bouwen voor leegstand is. Bovendien zou door de ontwikkeling op deze locatie het centrum als het ware uit elkaar getrokken worden. Het zwaartepunt van het centrum ligt nu wat noordelijker, hier zijn al horecabedrijven, zorg- en maatschappelijke dienstverleners te vinden. Het is beter om de voorzieningen zoveel mogelijk daar te concentreren, zodat ze van elkaars aanwezigheid kunnen profiteren.”

De Raad van State heeft het besluit van de gemeente nu getoetst aan de Ladder voor duurzame verstedelijking en de Europese Dienstenrichtlijn. Het besluit heeft beide toetsen doorstaan.

Tycho: “Als je een besluit goed onderbouwd neemt, komt het dit soort procedures ook goed door, dat is al eerder gebleken, bijvoorbeeld in Appingedam en Schijndel."

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie