Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

DTNP goes global: Daan geeft presentatie op internationaal congres in Bonn

Vorige week stond adviseur Daan Veenstra voor een bomvolle zaal in Bonn. Hij was in ons buurland om een presentatie te geven op het internationale ‘Global WOP’s Congres’, een vierdaags congres georganiseerd door UN-Habitat en GWOPA (een internationaal samenwerkingsverband van waterbedrijven). Daan was vanuit zijn achtergrond als stedenbouwkundige uitgenodigd om samen met drie anderen een sessie te presenteren over de rol van water in de stad, en hoe samenwerking helpt om toekomstige uitdagingen beter op te lossen.

Daan: “Water speelt een belangrijke rol in de stad en in het ontwerpen van nieuwe plekken. In ons werk wordt de rol van water bovendien steeds belangrijker vanwege de extremere weersomstandigheden als gevolg van de klimaatcrisis. Zware regenval zal vaker voorkomen. Dit wordt afgewisseld met meer en meer extreem warme en droge dagen in de zomer. Om de stad in de toekomst leefbaar en weerbaar te houden is het belangrijk om genoeg ruimte voor groen en water te maken. Zo kan de stad water opvangen wanneer dat nodig is, en zorgt al het groen voor verkoeling op warme dagen. Mijn stelling op het congres was dan ook dat samenwerking tussen stedenbouwers en wateringenieurs essentieel is voor betere oplossingen.”

Op het congres waren zo’n 500 mensen aanwezig, uit alle hoeken van de wereld. Onder hen waren vooral mensen met een technische achtergrond op het gebied van water. “Voor mij was het dan ook interessant om in andere sessies juist meer te leren over de technische kant van riolering en waterafvoer, iets waar ik tijdens het tekenen ook rekening mee moet houden”, aldus Daan.

In de sessie waaraan DTNP mocht bijdragen was het doel om de aanwezigen juist even door een andere blik te laten kijken naar problemen van bijvoorbeeld waterafvoer, en te laten zien dat stadsontwerp een deel van de oplossing kan zijn.

Daan: “Het was erg leuk om even buiten de deur te kijken, en te zien waar mensen wereldwijd mee bezig zijn. Zo heb ik met mensen uit bijvoorbeeld Colombia en Kenya gesproken. Het beetje Spaans dat ik spreek kwam goed van pas in de vragenronde na de presentatie. Soms zijn uitdagingen heel anders, maar voor een groot deel zijn oplossingen, zoals het vergroenen van de stad, overal ter wereld relevant. We kunnen veel dingen met elkaar oplossen door samen te werken. Het project ‘Ruimte voor de Rivier’ hier in Nijmegen is daar een goed voorbeeld van. De plaatjes die ik daarvan liet zien werden met veel interesse bekeken in de zaal. En natuurlijk leuk om in zo’n zaal, met mensen uit de hele wereld, Nijmegen toch even in het zonnetje te zetten!”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie