Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Het unieke verhaal van de Hanzesteden

2023 is het Hanzejaar. In de negen Hanzesteden in het oosten van het land worden het hele jaar evenementen georganiseerd. DTNP adviseert in een aantal van die negen steden momenteel over de binnenstad of we hebben er, zoals in Deventer en Doesburg, in het recente verleden een binnenstadsvisie opgesteld.

Adviseur Peter Rosmulder: “De Hanzesteden zijn dankzij hun historische binnensteden stuk voor stuk unieke plekken. Samen met de gemeente en met de lokale betrokkenen dragen wij ons steentje bij om dat unieke verhaal te laten zien aan mensen. In de lopende transformatieopgave, van winkelstraat naar straat met winkels, kunnen we de rijke historie van deze steden goed gebruiken om de stad aantrekkelijk, relevant en toekomstbestendig te houden”.

In Kampen heeft dat bijvoorbeeld geresulteerd in een ontwikkelingsstrategie, die in december 2021 unaniem is vastgesteld door de gemeenteraad. Aan de hand van het bijbehorende uitvoeringsprogramma wordt momenteel hard gewerkt door de binnenstadspartners in Kampen.

Peter: “Onlangs mocht ik een aantal creatieve werksessies begeleiden voor beleidsmedewerkers van de gemeente Kampen. Samen hebben we een integraal toekomstbeeld gevormd voor de historische binnenstad, waarbij wonen, werken en recreëren in balans zijn. Het sterke imago als ‘hartelijke Hanzestad aan het water’, dat de afgelopen jaren is opgebouwd, helpt bij het prioriteren van bepaalde ruimtelijke ingrepen.”

Even verderop, aan de voormalige Zuiderzee, ligt Hanzestad Harderwijk. Ook deze stad doet mee met het Hanzejaar in 2023. De gemeente is zelfs van plan in 2031, als de stad 800 jaar stadsrechten heeft, de internationale Hanzedagen te organiseren.

Peter: “Om deze reden hebben we de binnenstadsvisie dan ook dat jaartal meegegeven. In Harderwijk hebben we samen met de gemeente en koplopers uit de binnenstad een visie gevormd die draait om de positionering als ‘eigentijdse Hanzestad’. Bij de behandeling van de conceptvisie in de raadscommissie werd terecht gewezen op het belang van het historisch erfgoed voor Harderwijk. Met de visie bouwen we voort op dat unieke verleden. Dit doen we enerzijds door de basis op orde te houden, en anderzijds door op enkele sleutellocaties, waaronder de historische stadsentrees, gericht te investeren in de toekomstbestendigheid van deze Hanzestad.”

In Nederland tellen we maar liefst 22 Hanzesteden. Naast de negen Hanzesteden die meedoen aan het Hanzejaar, zijn bijvoorbeeld ook steden als Arnhem, Venlo en Tiel in het verleden aangesloten geweest bij het Hanzeverbond.

Directeur Rik Eijkelkamp ziet in die laatste stad ook een mooi voorbeeld van hoe het gedachtegoed van de Hanze nog altijd leeft. “In Tiel doen we momenteel onderzoek naar de locatie en opstelling van de warenmarkt. De eeuwenoude handelsgeest leidt hier tot een grote ruimtedruk in de binnenstad: zowel horeca- als marktondernemers maken aanspraak op één van de mooie stadspleinen in deze Hanzestad. Wij helpen, met feitelijk onderzoek en een constructieve dialoog, om hier het maximale uit de binnenstad te halen. Uiteindelijk is er een gemeenschappelijk doel: een zo mooi mogelijke binnenstad waar bewoners en bezoekers van Tiel zich thuis voelen en waar, in lijn met de Hanze-identiteit, goed gehandeld kan worden.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief