Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Rijswijk en De Ronde Venen hebben (weer actueel) beleid detailhandel
Vaststellingen nota’s voor de zomer

In de gemeenten Rijswijk en De Ronde Venen kunnen ze met actueel detailhandelsbeleid de zomer in. In Rijswijk is bovendien horecabeleid vastgesteld.

Adviseur Pieter Bos over Rijswijk: “Het detailhandels- en horecabeleid dat wij voor en met de gemeente Rijswijk opstelden, is onlangs, na een vlammend betoog van wethouder Werner van Damme, unaniem vastgesteld. Dat is goed nieuws voor Rijswijk, waar ze tot nu toe nog niet over dergelijk beleid beschikten. Voorheen beoordeelde de gemeente elke winkel- of horeca-ontwikkeling steeds op zichzelf. Het was dan niet altijd duidelijk wat de mogelijke gevolgen voor andere locaties in de gemeente waren. Is een initiatief vanuit de markt eigenlijk wel gewenst als je naar het totale plaatje van de gemeente kijkt? Die vraag kan nu met het beleid in de hand beter beantwoord worden.”

In Rijswijk is gekozen voor een structuur met twee hoofdcentra, namelijk Bogaard Stadscentrum en Oud Rijswijk, met daarnaast vijf buurtcentra en één kleine mandjessupermarkt. Daarnaast zijn er binnen de gemeente drie specifieke locaties waar horeca met een sterk complementair karakter mag vestigen.

Pieter: “We hebben in alle centrumgebieden schouwen georganiseerd met de eigenaren en ondernemers van het betreffende centrum. Daarnaast is er een participatie-avond geweest, waarvoor alle eigenaren en ondernemers zijn uitgenodigd. Dit proces heeft geresulteerd in duidelijke acties per centrum, waar de betrokkenen voor een groot deel, nu het beleid is vastgesteld, direct mee aan de slag kunnen.”

In de gemeente De Ronde Venen actualiseerden we de detailhandelsnota uit 2013. In deze gemeente werd gekozen voor een hoofdwinkelgebied in Mijdrecht met een functie voor de hele gemeente, aangevuld met dorpscentra voor de bewoners én bezoekers in Abcoude, Wilnis en Vinkeveen en een aantal kleinere boodschappencentra.

Projectleider Ward Frielink: “In het verlengde van de detailhandelsnota, die nu door de raad is vastgesteld, stellen we plannen van aanpak op voor de verschillende dorpscentra van de gemeente. Met deze plannen, die uiteraard met de betrokkenen uit de vier kernen samen worden opgesteld, krijgt de detailhandelsnota een praktisch en uitvoerbaar vervolg. Zo heeft de gemeente niet alleen beleid om nieuwe initiatieven aan te toetsen, maar kan er tevens gewerkt worden aan toekomstbestendige centra in De Ronde Venen.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie