Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

De markt op in centrum Waalwijk
Inspraak actualisatie detailhandelsvisie en centrumvisie

“Bij onze uitstalling op de warenmarkt in het centrum van Waalwijk was het de hele middag een gezellige drukte. Er was veel belangstelling voor onze panelen over de actualisatie van de detailhandelsvisie en vooral ook voor die van de centrumvisie.” Adviseur Pieter Bos toont zich tevreden nadat hij woensdagmiddag samen met projectleider Tycho Wissink vele gesprekken voerde met de inwoners van de gemeente Waalwijk.

Met post-its konden de belangstellenden hun ideeën en wensen voor de detailhandelsstructuur en voor het centrum van Waalwijk op de opgestelde panelen plakken. Voor de centrumvisie was de belangrijkste vraag hoe men tegen de toekomst van de aanloopstraten aankeek.

Pieter: “Vooral in de Stationsstraat en de Grotestraat-oost zijn er de laatste jaren veel winkelpanden omgebouwd naar woningen. Wij waren benieuwd wat de bezoekers van het centrum daarvan vinden. Willen zij dat de straten toch vooral winkelstraat blijven of mogen ze verder verkleuren naar woonstraten? Met groene en rode kopspelden konden ze daarnaast aangeven wat zij belangrijk vinden voor de inrichting van deze straten. Voor inwoners bleek met name vergroening van het straatbeeld erg belangrijk.

“De gemeente Waalwijk heeft in 2016 en 2017 met de vaststelling van de centrumvisie en de detailhandelsvisie op tijd scherpe keuzes kunnen maken om de winkelstructuur in roerige tijden toekomstbestendig te houden.” vertelt projectleider Tycho Wissink. “Er is sindsdien ook al heel veel gebeurd. In het centrum van Waalwijk is bijvoorbeeld het Raadhuisplein opnieuw ingericht en is het Schoenenkwartier gerealiseerd, en ook in Sprang-Capelle heeft het centrum een geslaagde opknapbeurt gekregen. Nu is het tijd om de balans op te maken en de volgende stap te zetten. De herontwikkeling van winkelcentrum De Els is bijvoorbeeld cruciaal.”

Voor de detailhandelsvisie betekent de actualisatie vooral een cijfermatige update en een gerichte analyse van waar herijking gewenst is. Het centrum van Waalwijk is echter volop in transitie en daar zijn meer thema’s dan detailhandel van belang en zijn de projecten concreter.

Tycho: “De uitvoeringsagenda voor het centrum die we in 2017 opstelden, evalueren we nu en vullen we aan met de acties die nodig zijn om het centrum ook de komende jaren in beweging te houden. Uiteraard kijken we ook of de structuur in het centrum nog aanpassing behoeft en wat het haalbare commerciële programma is voor de verschillende deelgebieden.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie