Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Top Gear Challenge in de gemeente Maashorst!
Auto, fiets of OV, met welk vervoermiddel ben je het snelst bij oma?

Met welk vervoermiddel kom je het snelste vanuit een kleinere plaats op je werk, bij je oma of in de stad? Pieter Bos en Daan Veenstra namen afgelopen donderdag samen met Michiel Brouwer van Studio Verbinding de proef op de som.

Daan: "Voor de Open Oproep Wegen naar Welzijn onderzoeken we samen met Studio Verbinding hoe de mobiliteitstransitie in landelijk gebied eruit kan komen te zien. We zijn daarvoor op zoek naar nieuwe denkrichtingen voor een wereld zonder privéauto, ook in kleinstedelijk Nederland.”

Met een zogenaamde Top Gear Challenge werd donderdag getest welke verplaatsingswijze het snelst is en welke reis het meest comfortabel. Michiel stapte in de auto, Pieter op de elektrische fiets en Daan ging met het openbaar vervoer. Daarmee gingen ze drie keer op pad, voor ‘woon-werkverkeer’ (Reek naar Oss), voor een ‘bezoek aan familie’ (Reek naar Uden) en voor een ‘dagje stad’ (Schaijk naar Nijmegen). Soms scheelde het niet veel wie er eerder aankwam en maakten de heren er rennend nog een persoonlijk wedstrijdje van.

Daan: “Via bijvoorbeeld Google Maps kun je natuurlijk al inschatten welke reis het snelst is. Maar door met z’n drieën op hetzelfde moment te starten en de reis echt zelf te doen, krijg je veel meer gevoel bij de verschillen in tijd en vooral ook in hoe je de reis ervaart. Ik ging telkens met het openbaar vervoer. Het ritje van Reek naar een bedrijventerrein in Oss, als woon-werkverkeer, liet duidelijk zien dat er voor mensen zonder auto nog een wereld te winnen is. Niet alleen deed ik er ruim drie keer zo lang over als ‘koning auto’, maar het laatste stuk van mijn reis moest ik ook lopen over een onveilig ingericht bedrijventerrein. Hier was geen voetpad en ik had last van vrachtwagens die vlak langs me zoefden. Het voelde eigenlijk alsof het niet de bedoeling was om lopend naar werk te komen.”

Pieter: “De elektrische fiets bleek op deze zonnige dag een prettigere verplaatsingswijze dan het OV. Ik was veel sneller op mijn werk in Oss, en net zo snel bij familie in Uden of het grote voorzieningenaanbod in Nijmegen. Hierbij heb ik natuurlijk wel het geluk een fitte twintiger te zijn. Nadeel bleek wel dat de batterij van mijn fiets snel leeg liep, hier valt in de technologie nog wat te winnen. Met de auto viel niet te concurreren, maar dat had ik ook niet verwacht.”

Met deze ervaringen op zak gaan we verder puzzelen. Allereerst tijdens een workshop met alle andere geselecteerde bureaus voor deze Open Oproep, om van elkaars ervaringen en ideeën te leren. Daarna gaan we kijken hoe een nieuw (en eerlijker) vervoerssysteem in de gemeente Maashorst eruit kan zien, en wat voor effect dit kan hebben op de leefomgeving van mensen. Dit doen we niet alleen, maar samen met bewoners, gemeente, provincie en maatschappelijke partijen. Wordt vervolgd!

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie