Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Verder werken aan een steeds mooier Kampen
Gebruik pleinen rustig observeren

Het is tien over tien op een dinsdagochtend, wanneer de najaarszon zich voor het eerst laat zien op de Botermarkt in Kampen. Bewoners, personeel en de eerste bezoekers bewegen zich door de historische binnenstad. Een stel fietsers onderbreekt de route voor een kop koffie, en een vader loopt met zijn dochter richting het station. Een tiental fietsers passeert het plein. De koffiedrinkers vervolgen even later hun weg. Na een korte blik op de wegwijzer fietsen ze, over het plein en door de winkelstraat, de stad in. Opvallend is dat alle fietsers de bocht bij de Broederkerk ruim nemen; komt er iemand van de andere kant?

“Soms is het heel waardevol om het gebruik van de stad rustig op je te laten inwerken”, aldus DTNP-projectleider Peter Rosmulder. “Dit is natuurlijk een rustig moment in de week qua bezoekers. Voor ons een goed moment om te zien hoe de Kampenaren dit pleintje gebruiken. Wat kan er nog beter hier, bijvoorbeeld qua fietsroute? En hoe sluit het gedrag hier aan op het gebruik van de rest van het Vijfpleinengebied?”

Het ‘Vijfpleinengebied’ in het hart van de Kamper binnenstad komt voort uit de ontwikkelstrategie en de uitvoeringsagenda die DTNP eerder opstelde in opdracht van de stuurgroep Binnenstadmanagement Kampen (bestaande uit gemeente, ondernemers en eigenaren). De herinrichting van de Nieuwe Markt, en het maken van een principeontwerp voor de Botermarkt en de Vispoort, zijn concrete acties uit dat uitvoeringsprogramma.

Peter: “De Vispoort is voor veel bezoekers van de binnenstad dé entree. Maar die entreefunctie kan beter, het is nu een wat rommelig geheel. Het plein kan de bezoeker nog veel meer welkom heten. De Botermarkt kan nog verder versterkt worden als een knus verblijfsplein. Zo zijn er een aantal beeldbepalende gebouwen die, net als het culturele programma, nog onvoldoende uit de verf komen. Op beide pleinen gaan we samen met de gebruikers bedenken hoe we deze pleinen meer kunnen laten stralen, om zo de beleving van de binnenstad verder te versterken.”

Stedenbouwkundig adviseur Juul Doggen vertelt enthousiast over een ander uitvoeringsproject waar DTNP tegelijkertijd mee begonnen is: “Doel van dat project is het verfraaien van de gevels van de publieke panden in dé winkelstraat van Kampen, de Oudestraat. Een aantal van de historische gevels is verdwenen achter beplating of reclame-uitingen. De winkelstraat kan er gastvrijer en meer ‘Kampens’ uitzien door de uitstraling van de gevels te verbeteren.”

Een aantal eigenaren en ondernemers hebben de afgelopen jaren al geïnvesteerd in de uitstraling van hun pand. Juul: “We stellen met die voorbeelden een gevelinspiratieboek samen, waarin we ook de eigenaren, ondernemers of bewoners aan het woord laten. Hoe hebben zij de gevel of het interieur van hun historische pand aangepakt? Wat heeft het hen gebracht? Met deze voorbeelden hopen we andere eigenaren te inspireren en enthousiasmeren om, bij een toekomstige investering, ook het verhaal van hun pand nog beter voor het voetlicht te brengen.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie