Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Toekomstbeeld binnenstad IJsselstein vastgesteld

“We zijn heel blij dat afgelopen week het Toekomstbeeld binnenstad IJsselstein unaniem, geamendeerd, is aangenomen,” zegt een trotse Juul Doggen. “We werkten met veel plezier aan dit toekomstbeeld, dat een nieuwe stip op de horizon zet, nadat de gemeente 20 jaar op de vorige visie heeft gevaren. De digitalisering van de maatschappij en ruimtelijke opgaven zoals klimaatadaptatie hebben in die jaren voor nieuwe vraagstukken voor de binnenstad gezorgd. Een nieuw toekomstbeeld is echter geen kleine klus in een gemeente waar de binnenstad de grote trots is en iedereen elke stoeptegel kent. Het was een inspiratievol proces en natuurlijk heel leuk om met zo’n fraai historisch centrum, waar zoveel activiteiten en ontmoetingen samenkomen, aan de slag te zijn. Het amendement was overigens om het document ‘Vestingstad IJsselstein’ aan het toekomstbeeld toe te voegen.”

Het gebied binnen de grachten van IJsselstein is erg klein en daarbinnen is er een hoge dichtheid aan woningen en voorzieningen. De binnenstadsvoorzieningen moeten het vooral van de lokale doelgroep hebben, en die groeit de komende jaren niet enorm. Toe nu toe is het in de binnenstad wat betreft leegstand relatief goed gegaan, maar de verwachting is dat de autonome ontwikkelingen toch echt hun effecten gaan hebben.

Juul: “IJsselstein heeft zeker ook potentie als recreatieve bestemming, maar laat zich aan de recreatieve routes langs de Hollandsche IJssel nu nog weinig zien. Met het groeiende aantal Utrechtse stedelingen ligt in die recreatieve functie nadrukkelijk een kans én een reeds breed gedeelde ambitie. De gemeente heeft bovendien al jaren de ambitie de binnenstad meer autoluw te maken en, mede voor de klimaatadaptatie, te vergroenen.”

Al die puzzelstukjes kunnen in elkaar passen, maar in de kleine binnenstad van IJsselstein is dat een hele balansoefening. “Om de puzzel te leggen zijn we met alle betrokkenen uit de gouden cirkel in gesprek gegaan tijdens een drietal binnenstadstafels. Zo lieten we in de tweede binnenstadstafel mensen per gebied kiezen tussen een invulling voor de lokale bezoeker of voor de recreant. Dit om het gesprek over het ruimtegebruik en de samenhang van keuzes op gang te brengen. In de derde en laatste binnenstadstafel konden de aanwezigen aangeven in welke uitvoeringsprojecten ze willen worden meegenomen.“

Projectleider Tycho Wissink: “Het Toekomstbeeld is een aanzet die nu verder gezamenlijk moet worden opgepakt en ingevuld. Zowel door de gemeente, als door de eigenaren en ondernemers, maar ook zeker door de bewoners en kunstenaars in de binnenstad. Tijdens de binnenstadstafels hebben we gezien dat de wil en energie er is om samen door te pakken. Wij geloven dat het Toekomstbeeld daar een inspirerende uitnodiging voor is en gaan de ontwikkelingen in IJsselstein dan ook zeker volgen.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie