Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Samenwerken loont bij Gebiedsvisie Dorpsstraat Uithoorn

Samen met Palmbout Urban Landscapes werkten we de afgelopen maanden met veel plezier aan een gebiedsvisie voor de Dorpsstraat in Uithoorn. De Dorpsstraat ligt tussen het recent vernieuwde Marktplein en de Amstel aan de ene kant en winkelcentrum Amstelplein aan de andere kant. De Dorpsstraat is een deel van het historisch gegroeide lint van Uithoorn. Dit deel van het centrum van Uithoorn kan een kwaliteitsimpuls gebruiken, zeker gezien de ambities die er zijn voor het centrumgebied. Hoewel het een klein stuk straat is, was het toch een flinke opgave.

Tycho Wissink: “Iedereen ziet dat er hier iets moet gebeuren, maar de juiste balans tussen reële potentie voor vernieuwing én het behouden van het dorpse karakter komt nauw. We hebben met ondernemers, eigenaren en bewoners gesproken en iedereen ziet dat vanuit zijn of haar eigen bril natuurlijk weer anders. We denken dat er nu een gebiedsvisie ligt waarmee een voor de Dorpsstraat passend ontwikkeltraject op gang kan gaan komen.”

DTNP stelde eerder de detailhandels- en horecavisie op voor de gemeente. Daarin werd dit deel van het centrum al als specifieke opgave benoemd. DTNP had dus al kennis van de uitdagingen en mogelijkheden en Palmbout was reeds als ontwerpende partij actief in het centrum. Zodoende ontstond er een uitvraag waarin zowel Palmbout en DTNP zijn gevraagd om samen met eigenaren, gebruikers en de gemeente tot een gebiedsvisie te komen.

Over de samenwerking zegt Tycho: “In dit project hielden wij ons het meest bezig met het functioneel-economische deel. Zo concretiseerden wij bijvoorbeeld de randvoorwaarden die nodig zijn voor een levendige centrumstraat. Samen met de vele ruimtelijke analyses van Palmbout kregen we zo het historische karakter van en de ontwikkelmogelijkheden in de straat in beeld. Palmbout werkte die mogelijkheden verder uit in verschillende beelden: een wenkend perspectief van wat de Dorpsstraat kan zijn.”

Tycho “Samen naar één rapport toewerken was soms best even zoeken, maar wat er nu ligt is wel echt meer dan de som der delen. Beide bureaus waren zeer gemotiveerd om een goede visie voor de straat te maken en daardoor kregen we van het samen afstemmen juist ook nieuwe energie. Een ander voordeel in zo’n proces is dat wanneer twee adviesbureaus op een andere manier hetzelfde zeggen de boodschap soms toch net wat beter landt.”

De gebiedsvisie ligt nu tot 17 april ter inzage. Reacties worden vervolgens waar nodig verwerkt in de gebiedsvisie. Daarna wordt de visie aangeboden aan de raad. We hopen echt dat deze kaders voor ontwikkeling de Dorpsstraat nieuw elan mogen geven en bedanken iedereen die tijd voor ons heeft gemaakt.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie