Ā Ā Ā Beleid
Een goed voorzieningenaanbod, een fijne leefomgeving en een sterk ondernemersklimaat? Dit vraagt om keuzes en helder beleid. Daarom is ‘dynamiek door beleid’ ons motto. Vanuit grondige analyses, integraal werken en een strategisch oog voor conflicterende belangen bij de oplopende ruimtedruk maken we samen met lokale betrokkenen beleid.Ā
Beleid van DTNP is:
- Toegankelijk: het moet leesbaar zijn voor iedereen.
- Doelmatig: we bedenken uitvoerbare en concrete regels.
- Ambitieus: we maken scherpe keuzes. Niet alles kan overal.
- Visueel: beleid is niet alleen tekst, wij zijn van praatje plaatje!

"Ruimtelijke beleidskeuzes zorgen voor nieuwe dynamiek in centra"
“Branchevereniging INretail vroeg ons in 2011 om een handleiding voor provincies en gemeenten: hoe kan ruimtelijk detailhandelsbeleid de winkelstructuur vitaal houden? Sindsdien is ‘dynamiek door beleid’ ons motto. Door als overheid heldere keuzes te maken en zekerheid te bieden, stimuleer je investeringen vanuit de markt.
In 2021 kreeg het basiswerk ‘Dynamiek door beleid’ een corona-update. Juist toen zag je welke impact ruimtelijk beleid kan hebben. Neem de verruimde terrasopstelling. In diverse centra heeft dit een positief effect gehad: er is een ander centrumgebruik en -bezoek op gang gekomen. Dit bracht weer een nieuwe beleidsafweging met zich mee: houden we het zo? Of geven we die terrasruimte toch weer terug voor openbaar gebruik? Beide opties leiden tot een andere dynamiek!ā
Ambulante handel, Roermond
Roermond is een levendige en historische Hanzestad. De verschillende binnenstadmarkten spelen hierin al eeuwen een belangrijke rol. De ambulante handel staat echter onder druk; het aantal ondernemers loopt, ook in Midden-Limburg, al jaren terug. DTNP hielp de gemeente bij het actualiseren van het standplaatsenbeleid en de marktverordening. Zelf stonden we ook op de markt om de gewijzigde inrichtingsplannen voor de woensdag-, vrijdag- en zaterdagmarkt met bezoekers te bespreken. Zo houden we de markt vitaal.
Horecavisie, Assen
De Asser horeca concentreert zich in belangrijke mate in de binnenstad en de verschillende buurt- en wijkcentra. Hier heeft horeca een sterke wisselwerking met andere voorzieningen, zoals winkels en culturele functies. De horecavisie, die DTNP in 2024 afrondde voor de gemeente Assen, zorgt voor verankering van de ruimtelijke hoofdstructuur. Ook is er aandacht voor een kwaliteitsslag. Met dit beleid kan de gemeente in gesprek met de horeca om het juiste concept op de juiste plek te laten landen. Goed voor de ondernemer, Ʃn goed voor de stad!

"Beleidskeuzes van toen worden nu werkelijkheid"
“In 2017 zijn in Waalwijk met de detailhandel- en centrumvisie enkele scherpe beleidskeuzes gemaakt. Vijf jaar later mocht ik dit beleid samen met Tycho evalueren en actualiseren. Tycho wees me al wandelend door de stad op alle positieve veranderingen. Winkelleegstand werd wonen, het Raadhuisplein werd opgeknapt en de warenmarkt is gelukkig terug in het centrum.
We zagen ook dat de transitie nog niet af is; niet voor niets ontvangt Waalwijk steun uit de ‘impulsaanpak winkelgebieden’. Ik weet zeker dat we over een jaar of vijf weer een mooier en beter centrum aantreffen. Hopelijk kan ook ik dan een collega rondleiden, bijvoorbeeld in de groen aangeklede aanloopstraten.”
Retail- & horeca: samen of apart?
Ruimtelijk beleid is er in vele soorten en maten: van supermarkt tot terras en van marktverordening tot economische agenda. Om het overzicht in beleidsregels te verbeteren, wordt er soms voor gekozen om thema’s samen te pakken, bijvoorbeeld in ’terrassen- en uitstallingenbeleid’ of een ‘retail & horecavisie’. Hoe handig is dit?
Dit is handig, omdat:
- belanghebbenden slechts ƩƩn document hoeven te raadplegen;
- consistentie tussen keuzes beter wordt geborgd;
- ruimtelijke afwegingen integraler kunnen worden gemaakt, om kruisbestuiving te stimuleren;
- er meer op (hinder van) activiteiten gestuurd kan worden.
Dit is onhandig, omdat:
- trends en marktperspectief per sector sterk kunnen verschillen;
- niet ieder horecagebied ook een winkelgebied is (of wil zijn);
- andere sectoren om andere kwantitatieve of kwalitatieve analyses vragen;
- ƩƩn gevoelig thema het hele stuk kan vertragen.
Is uw beleid nog bij de tijd?
Bij DTNP werken planologen altijd samen met geografen en stedenbouwĀkundigen aan een adviesproduct. We houden dus niet alleen rekening met de juridische houdbaarheid en verankering van regels, maar ook dat het beleid voldoende flexibiliteit laat voor nieuwe ruimtelijke ambities en eventuele toekomstige ontwikkelingen in vraag en aanbod. Meer weten? Bel gerust!
Bel:Ā 06 152 137 60 | Mail:Ā frielink@dtnp.nl
Bekijk ook onze andere expertises: