Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Update Detailhandelsstructuurvisie Edam-Volendam vastgesteld

Op 19 april jl. heeft de gemeenteraad van Edam-Volendam de detailhandelsstructuurvisie vastgesteld. Deze visie is een actualisatie van onze eerdere visie uit 2007, die al anticipeerde op belangrijke marktontwikkelingen en door de gemeente de afgelopen jaren al consequent is gevolgd. In de huidige visie kon de winkelstructuur en de hoofdlijn van beleid dan ook grotendeels hetzelfde blijven.

De belangrijkste winkelgebieden in de gemeente zijn de centra van Volendam en Edam. Daarnaast zijn er het dorpscentrum Oosthuizen, enkele wijkcentra en is er een cluster met winkels in volumineuze artikelen.
In Volendam zijn rondom De Dijk veel toeristen te vinden, die vooral voor dat deel van het centrum komen. Het gebied rond het Europaplein kan voor inwoners extra aantrekkelijker worden gemaakt door publiekstrekkers en speciaalzaken toe te voegen. Beide doelgroepen samen bieden kansen voor een derde deelgebied ertussenin: het toeristisch-recreatieve dwaalmilieu, dat, met kleinschalig en onderscheidend aanbod, voor zowel lokale als toeristische bezoekers aantrekkelijk is.

Het centrum van Edam heeft een historisch en kleinschalig karakter en leent zich dus ook uitstekend voor een dwaalmilieu. Ook hier komen veel toeristen, maar ook de inwoners van Edam komen hier voor hun dagelijkse boodschapjes. Ingezet wordt op behoud en versterking van de kwaliteiten van Edam, dat zich daarmee duidelijk onderscheidt van Volendam. Door in de overige winkelgebieden en daarbuiten terughoudend om te gaan met nieuwe ontwikkelingen, wordt ingezet op gevarieerde en vitale hoofdcentra in beide kernen.

Met deze ‘update’ van onze eerdere detailhandelsvisie beschikt Edam-Volendam met bescheiden inzet weer over een actueel beleid en toetsingskader. In het verlengde hiervan stellen wij voor de gemeente Edam-Volendam nu de horecavisie op. Door het versterken van de horeca op de juiste plaatsen kan de aantrekkingskracht van de beide centra nog verder vergroot worden.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie