Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Ruimte voor vernieuwing in historische binnenstad
Binnenstadsvisie Deventer speelt in op veranderende functie voor bezoekers

De ‘huiskamer’ voor alle inwoners van Deventer en omliggende plaatsen, een toeristisch bezoekdoel voor alle Nederlanders en een bijzonder woon- en werkmilieu voor stedelijke cultuurminnaars. Dat is de ambitie in de ‘Binnenstadvisie Deventer’ die DTNP opstelde voor het Binnenstadsmanagement Deventer. Op 8 november is de visie officieel aangeboden aan wethouder Carlo Verhaar van de gemeente Deventer.

In de Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM) werken ondernemers en eigenaren samen aan een aantrekkelijke en vitale binnenstad. Ondanks de historische kwaliteit en sfeer heeft ook Deventer te maken met veranderend koopgedrag van consumenten, het wegvallen van filiaal- en grootwinkelbedrijven en leegstand in winkelstraten. Daarom is aan adviesbureau DTNP uit Nijmegen gevraagd om een onafhankelijke analyse en een toekomstbestendige visie voor de binnenstad op te stellen.

Van winkelgebied naar publiekshart
Van oudsher bestaat de Deventer binnenstad voor een groot deel uit winkels en is winkelen voor de meeste bezoekers de belangrijkste reden om naar de stad te gaan. Met het wijzigende koopgedrag komt hier snel verandering in. Mensen komen in binnensteden steeds minder om te winkelen, maar juist meer om te ontmoeten en te beleven. Deventer heeft met zijn historische ambiance, aantrekkelijke horeca, verrassende snuffelwinkeltjes, cultuur en evenementen volgens DTNP een uitstekende uitgangspositie. Wel moet het ruime ‘monofunctionele’ kernwinkelgebied rondom de Lange en Korte Bisschopstraat aangepast worden aan het veranderende gebruik van de binnenstad door bezoekers.

Meer wonen en werken
In de visie wordt daarom meer ruimte en flexibiliteit geboden om winkelruimte om te zetten in andere publieksfuncties, zoals bijvoorbeeld (dag)horeca, dienstverlening, ateliers en allerlei nieuwe mengvormen. In minder drukke straten zijn ook werken en wonen op de begane grond een aanwinst. De Walstraat, met een mix van winkeltjes, ateliers en wonen wordt genoemd als aantrekkelijk voorbeeld. DTNP ziet de betrokken en cultuurminnende bewoners en bedrijven in de Deventer binnenstad als belangrijke organisatoren van culturele activiteiten en initiatieven: dragers en sfeermakers van de binnenstad.

Bouwsteen voor de Omgevingsvisie
Met de Binnenstadsvisie Deventer gaat SDBM in op de eerdere uitnodiging van de gemeente Deventer om met een dergelijke visie te komen. Op dit moment werkt de gemeente namelijk aan een eigen Omgevingsvisie voor de hele stad. De Binnenstadvisie levert daarvoor nu een belangrijke bouwsteen. In de visie zijn duidelijke keuzes gemaakt, maar tegelijk biedt zij de ruimte voor gezamenlijke verdere inkleuring. SDBM en gemeente willen met andere betrokkenen in de stad snel aan de slag met de verschillende projecten.

Ruimte voor fiets en kunst
Andere projecten zijn bijvoorbeeld de herontwikkeling van het Broederenplein en de Proosdijpassage met een meer gemengde functie, de verblijfskwaliteit van het ‘scharnierpunt’ van de Brink rond het oude kantongerecht, de ontwikkeling van de Stadshof met stedelijk wonen tussen Korte Bisschopstraat en Grote Overstraat en de positionering van de weekmarkt. Ook de fiets en fietsenstallingen en kwalitatief goed ontworpen sfeerelementen als water/bedriegertjes, kunst, speeltoestel en banken verdienen volgens de visie meer aandacht.

Kort maar krachtig proces
De visie is in relatief korte tijd (enkele maanden) tot stand gekomen in een praktisch en doeltreffend proces. DTNP werkte samen met een werkgroep met vertegenwoordigers van vastgoedeigenaren, ondernemers en gemeente. Daarnaast zijn met ondernemers, vastgoedeigenaren en gemeente afzonderlijke bredere bijeenkomsten gehouden waarin de analyse en de voorliggende keuzes tussentijds besproken zijn. Zo kon in korte tijd toegewerkt worden naar een breed gedragen visie.

Voorbeeld voor andere centrummanagementorganisaties
Vaak is de gemeente initiatiefnemer en opdrachtgever voor het opstellen van een binnenstadsvisie en bijbehorend beleid. In dit geval was het Binnenstadsmanagement, met eigenaren en ondernemers, de opdrachtgever. Desondanks is van het begin af aan samengewerkt en afgestemd met de gemeente, waarbij de landelijke expertise en onafhankelijke positie van DTNP goed werkte als smeermiddel tussen partijen. De constructieve en praktische aanpak in Deventer kan als voorbeeld dienen voor andere centrummanagementorganisaties in Nederland.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie