Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Retail op nieuwbouwlocatie Valkenburg Katwijk

Het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg en omgeving in Katwijk worden getransformeerd tot een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied. In het hele plangebied is er uiteindelijk ruimte voor maximaal 5.000 woningen. De afronding van de wijk wordt rond 2036 verwacht. Voor de startlocatie worden een stedenbouwkundig plan en een bestemmingsplan opgesteld. Daarbij worden ruimtelijke reserveringen voor het beoogde centrumgebied gemaakt.

De gemeente Katwijk heeft DTNP gevraagd de uitgangspunten voor een passend retailprogramma (detailhandel, horeca, dienstverlening) in de eindsituatie te herijken. Dat betekent een prognose van de marktbehoefte voor een periode na 2036. Hierbij kijken we naar de bestaande detailhandelsstructuur in de omgeving, het vastgestelde beleid, de ontwikkelingen in de markt, de beoogde ontsluiting van de wijk en het type woonprogramma. Met dit inzicht in een kansrijk retailprogramma (in functies en ruimtebeslag) wordt het mogelijk verder te denken over de ruimtelijke randvoorwaarden waar het nieuwe centrum aan moet voldoen.

Tussen het opleveren van de eerste woningen en de afronding in 2036 ligt een flinke periode waarin het bovenstaande ‘passende retailprogramma’ nog niet rendabel is, doordat er nog te weinig draagvlak is. Daarom wordt er een faseringsplan gemaakt voor de opbouw van het retailprogramma in de wijk. Dit plan speelt in op de groei van het aantal wijkbewoners, de afwegingen van marktpartijen en de bestaande voorzieningen in de omgeving.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie