Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Meer horeca, meer winkelomzet?
Artikel in wetenschappelijk vakblad RERQ – jaargang 18 nr. 1

Dr. Huub Ploegmakers van de Radboud Universiteit Nijmegen en Rik Eijkelkamp, projectleider/senior adviseur bij DTNP, schreven een artikel over het gezamenlijke onderzoek naar de invloed van horeca op het functioneren van winkels in centrumgebieden. Dit artikel is geplaatst in het wetenschappelijke vakblad Real Estate Research Quarterly, kortweg RERQ.

Leidt een groei van horeca tot gemiddeld meer omzet bij winkels in hetzelfde centrum? Het antwoord is: nee. Uit de statistische analyses komt noch een positief noch een significant negatief effect van meer horeca op het economisch presteren van het winkelaanbod naar voren. Oftewel, horeca in het centrum is geen ‘reddingsboei’ voor behoud van al het niet-dagelijkse winkelaanbod in onze centra. Andersom schaadt een toename van horeca het economisch functioneren van het niet-dagelijkse winkelaanbod ook niet. Overigens zijn er mogelijk wel positieve synergie-effecten (combinatiebezoek) op straatdeelniveau, maar voor het totale winkelaanbod in onze centra wordt dit verband dus niet gevonden.

Wel constateert DTNP dat de horeca weer bezoekers naar het centrum trekt en een deel van de winkelleegstand invult. Horeca versterkt de verblijfs- en ontmoetingsfunctie van centra. Waar voorheen de winkelfunctie domineerde, definieert tegenwoordig de brede mix aan publieksgerichte centrumfuncties (winkels, horeca, ambachten, cultuur, leisure, zorg/maatschappelijk, etc.) meer en meer de relevantie van onze centrumgebieden.

Co-auteurs van het artikel zijn dr. Cees-Jan Pen en Maartje Lucassen. Maartje voerde als stagiair bij DTNP haar afstudeeronderzoek uit. Haar onderzoek diende als basis voor dit wetenschappelijke onderzoek.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie