Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Toekomstvisie centrum Loppersum gereed

Het dorp Loppersum en haar inwoners zijn landelijk bekend door de aardbevingsproblematiek als gevolg van de gaswinning. In het historische hart van het dorp, op de wierde, ligt naar alle waarschijnlijkheid dan ook een grote versterkingsopgave. Veel basisvoorzieningen voor de omgeving zijn in het centrum van Loppersum gevestigd, waarmee dit een belangrijke ontmoetingsplek is. De bevolkingskrimp en een vergrijzend ondernemersbestand zetten het toekomstige voorzieningenniveau echter steeds verder onder druk. De gemeente, bewoners en ondernemers vragen om perspectief op een sterk, relevant en aantrekkelijk dorpshart.

DTNP heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een programmatische en ruimtelijke centrumvisie voor Loppersum. In overleg met een klankbordgroep met eigenaren, ondernemers en bewoners uit het centrum is besloten om een centrumvisie op te stellen die niet afhankelijk is van de lopende versterkingsoperatie. We hebben dus niet gewacht op ‘duidelijkheid uit Den Haag’, maar zijn aan de slag gegaan met wenselijkheid en haalbaarheid vanuit de lokale (en soms individuele) kansen en kwaliteiten. De centrumvisie is eind 2019 vastgesteld door de gemeenteraad en biedt daarmee houvast en richting aan de versterkingsopgave in het centrum.

Bij de start van de programmatische centrumvisie is één op één met lokale ondernemers, vastgoedeigenaren en afgevaardigden van het verenigingsleven gesproken. Tijdens de gesprekken kwamen nieuwe kansen naar voren om het centrum te versterken en voorzieningen te behouden (o.a. bibliotheek, dorpshuis, zorgfuncties, etc.). Ondanks alle emoties en onzekerheden over de versterkingsoperatie konden we zo een realistisch (haalbaar) centrumprogramma opstellen, als basis voor de ruimtelijke centrumstructuur.

Dit centrumprogramma is vervolgens, met oog voor de lokale stedenbouwkundige kwaliteiten, uitgewerkt tot een ruimtelijke centrumstructuur als kader voor toekomstige ontwikkelingen. Er is gekozen voor een compacte opzet en daarmee een duidelijke centrale plek in het dorp. Binnen dit gebied kunnen ook ‘wisselunits’ worden geplaatst tijdens de versterking. Het ruimtelijke kader biedt wel wat ‘rek’, om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen en lokale ambities. Door te werken met twee uitwerkingsscenario’s is er ruimte gelaten aan de mensen in Loppersum om gedurende het komende versterkingsproces samen te bepalen hoe of waar zij hun doelen (en dromen) waar kunnen maken. De gemeente Loppersum neemt daarin een actieve regierol.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie