Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Zuid-Holland staat Decathlon in periferie niet toe

Het detailhandelsbeleid van de provincie Zuid-Holland staat winkels in de periferie niet toe. De provincie wil de vitaliteit, kracht en aantrekkelijkheid van centra bevorderen en versterken door detailhandel zoveel mogelijk daar te vestigen. De gemeentes Schiedam en Den Haag dienden bij de provincie Zuid-Holland een ontheffingsverzoek in om vestigingen van Decathlon wel in de periferie toe te staan. Om een goede afweging te kunnen maken vroeg de provincie DTNP een onderzoek naar de ruimtelijke effecten van perifere sportwinkels uit te voeren.

DTNP ontwikkelde, op basis van het Randstad Koopstromenonderzoek, een rekenmodel dat laat zien hoe de toevoeging van perifere sportwinkels op de beoogde locaties de koopstromen beïnvloedt. Met de uitkomsten hiervan is het effect op ieder afzonderlijk centrum in de regio berekend.

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland heeft inmiddels besloten de perifere vestigingen van Decathlon niet toe te staan. Gedeputeerde Anne Koning zegt over dit besluit: "Onderzoek laat zien dat er geen extra bijzondere omstandigheden zijn om Schiedam ontheffing te verlenen. Als we toch ontheffing verlenen, zoals Provinciale Staten verzoeken, kan dat gevolgen hebben voor andere locaties. We staan dan juridisch niet sterk om andere perifere detailhandelsontwikkelingen te weigeren. Met alle negatieve gevolgen voor stadscentra van dien."

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie