Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Werk aan de winkel voor IJmuiden-Centrum
Hoe groot kan centrum over tien jaar zijn?

“Op zijn zachtst gezegd oogt het wat gedateerd” zegt Rik Eijkelkamp over het centrum van IJmuiden. “De openbare ruimte is aangepakt, en er is een supermarkt toegevoegd, maar er moet meer gebeuren om het centrum weer up-to-date te krijgen. Het is dan ook goed dat de gemeente ermee aan de slag gaat.”

Sinds de wederopbouw na de tweede wereldoorlog is er niet veel meer veranderd in het centrum van IJmuiden. Doordat IJmuiden onderdeel was van de Atlantikwall was het een van de zwaarst getroffen gemeenten; de bezetter had honderden woningen gesloopt. Architect Dudok maakte een plan voor het centrum, dat al direct veranderd werd en uiteindelijk ook niet helemaal uitgevoerd.

Rik: “Het centrum heeft daardoor een langgerekte, en niet heel sfeervolle structuur. Daar komt bij dat IJmuiden in het krachtenveld van de grotere centra van Beverwijk, Haarlem en Amsterdam ligt en dat er in de directe omgeving dan weer voornamelijk natuur is. Dit alles zorgt ervoor dat het centrum van IJmuiden voor een flink aantal uitdagingen staat.”

In opdracht van de gemeente Velsen gaan we het haalbare detailhandelsprogramma en de afbakening van het centrumgebied bepalen. Deze analyse wordt een van de bouwstenen voor een stedenbouwkundige visie voor de wijk Centrum, ‘Van pont tot park’.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie