Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Gemeente Oosterhout koopt winkelcentrum

“Dat de gemeente winkelcentrum Arendshof II koopt is een duidelijke stap in de strijd tegen de leegstand in het centrum van Oosterhout.” zegt Rik Eijkelkamp “In het onderzoek dat wij voor de gemeente uitvoerden, berekenden we een kwantitatieve krimpopgave voor de gehele binnenstad van circa 15.000 m² aan commercieel vastgoed in 2030. Er moeten dus behoorlijk wat overtollige winkelmeters uit de markt genomen worden.”

Afgelopen jaren werd in het stadscentrum van Oosterhout gewerkt aan een toekomstbestendigere binnenstad met een afbouw van overtollige winkelruimte. Er is al commercieel vastgoed getransformeerd, maar dat bleek niet voldoende. De leegstand in het centrum is sinds 2017 verder toegenomen. De gemeente Oosterhout gaf DTNP eind 2019 dan ook opdracht om samen met ondernemers en eigenaren in Arendshof (I en II) te verkennen hoe de transformatieopgaven uit de eerder opgestelde Binnenstadsvisie verder vorm en invulling konden krijgen.

Rik: “Door de coronalockdown veranderde de opdracht naar een effectenanalyse. In een aantal scenario’s onderzochten we welke effecten de coronacrisis kan hebben op het centrum van Oosterhout en hoe kwetsbaar de verschillende deelgebieden zijn als winkellocatie. Duidelijk werd daardoor dat de eerder berekende krimpopgave veel sneller werkelijkheid wordt en dat er op korte termijn structurele keuzes moeten worden gemaakt. De gemeente is met deze aankoop voortvarend aan de slag gegaan. Aankoop en transformatie van Arendshof II is daarbij een strategische keuze, omdat de leegstand hier al behoorlijk is, er maar één eigenaar is, maar vooral omdat er zonder dit deel nog steeds een logische winkelroute overblijft.”

Cees-Jan Pen, lector bij Fontys Hogescholen, heeft niets dan lof voor de gemeente Oosterhout: “Hulde! Dit gaat om een breed maatschappelijk belang. Het gaat om je economie en leefbaarheid, de binnenstad moet je kloppend hart zijn. Als je een deel van het winkelcentrum transformeert naar woningbouw, profiteer je als gemeente mee.”
Met de transformatie van Arendshof II wordt er al 7.500 vierkante meter uit de markt gehaald. De gemeente denkt voor de herinvulling aan woningen of een sportschool of huisartsenpraktijk.

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie