Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Aan de slag met uniek centrum Middelharnis-Sommelsdijk
Gebiedsvisie centrum vastgesteld

“Het centrum van de dubbelkern Middelharnis-Sommelsdijk moet nog meer een plek worden waar je graag wil zijn. Het is dan ook goed dat de raad van Goeree-Overflakkee afgelopen week instemde met onze gebiedsvisie voor dit centrum.” Ruimtelijk adviseur Peter Rosmulder is blij met de vaststelling. “Nu kunnen de betrokkenen samen aan de slag om het centrum mooier en gezelliger te maken.”

Middelharnis-Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee heeft een bijzonder winkelgebied. D’n Diek, de winkeldijk, ligt tussen de twee historische dorpskernen. Het is het hoofdwinkelgebied van het eiland. Bewoners en bezoekers komen in het centrum voor het diverse mode-aanbod, de landelijke winkelketens of om ontspannen over D'n Diek of langs de Kaai te lopen. Doordat er, ook op Goeree-Overflakkee, steeds meer online wordt gekocht, hebben met name niet-dagelijkse winkels het zwaar gekregen en is er steeds meer leegstand op D’n Diek te zien.

Peter: “De gemeente gaf DTNP opdracht te onderzoeken hoe het centrum van Middelharnis-Sommelsdijk weer goed functionerend, recreatief en aantrekkelijk kan worden. Met participatie van bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en culturele organisaties hebben we een visie opgesteld met strategische keuzes voor de lange termijn. We hebben daarbij gekeken hoe we de verbinding tussen winkelgebied en dorp weer kunnen herstellen, en hoe we de verblijfskwaliteit kunnen verbeteren zonder het dorpse karakter en het unieke profiel van D’n Diek uit het oog te verliezen.”

Door middel van een fotopeiling konden betrokkenen laten weten welk sfeerbeeld zij het beste vonden passen bij het centrum. Er werd daarbij duidelijk gekozen voor meer groen, meer levendigheid en een creatief gebruik van water en verlichting, kortom vooral voor ruimte om te ontmoeten en te recreëren.

Peter: “De strategie voor de lange termijn is sterk afhankelijk van enkele langlopende en complexe dossiers in het centrum. Met de vastgestelde visie kunnen partijen echter nu al samen aan de slag om de samenhang en de beleving in het centrum te verbeteren. Alle sectoren hebben elkaar daarbij nodig. De visie is, zoals tijdens de raadvergadering werd gezegd, een dynamisch stuk dat nu in verschillende etappes uitgevoerd kan worden. De gemeente gaat dit proces ondersteunen door middel van een ‘spoorboekje’, waarin te zien is wie wat gaat doen en wanneer. Het bijzondere centrum van Middelharnis-Sommelsdijk kan hier nu mee vooruit!”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie