Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Middelgrote centra, hoe staan ze ervoor na corona?
Jaarlijks onderzoek naar bezoekgedrag weer van start

“De studenten van de Radboud Universiteit hebben een goede start gemaakt met ons middelgrote-centra-onderzoek. Het slechte weer gooide nog even roet in het eten, maar afgelopen zaterdag en woensdag hebben de studenten in Uden al veel mensen die het centrum verlieten ondervraagd over hun bezoek. Welke winkels bezochten ze? Hoe lang bleven ze in het centrum? Hoe kwamen ze er? Hoeveel gaven ze uit?” Coördinator Frederike Schneider schetst welk vragen er zoal gesteld worden bij de zevende editie van het onderzoek. “Dit jaar is het natuurlijk extra interessant. Hoe zijn de centra de coronaperiode doorgekomen en zijn de bezoekers zich door de maatregelen anders gaan gedragen?”

Ons onderzoek naar bezoekgedrag in middelgrote steden dat we sinds 2014 samen met de Radboud Universiteit in Nijmegen uitvoeren, wordt in principe jaarlijks herhaald. Door corona is het niet alle jaren gelukt om mensen op straat te ondervragen, maar na zeven edities hebben we straks heel veel data, waaruit we de ontwikkeling binnen de middelgrote centra door de jaren heen kunnen destilleren.

Frederike: “Dit jaar zijn alle winkels en horecabedrijven weer open en zijn er geen beperkende maatregelen meer. Dat maakt het weer makkelijker om voldoende respondenten te krijgen. De studenten gaan dit jaar naar acht verschillende centra, namelijk Amersfoort, Bergen op Zoom, Helmond, Meppel, Uden, Weert, Zutphen en Zwolle. Dat zijn allemaal klassieke middelgrote centra, die tussen tafellaken en servet vallen. Ze hebben niet de aantrekkingskracht van de grotere binnensteden, maar vaak van oudsher wel veel niet-dagelijks aanbod. Dat aanbod kopen consumenten tegenwoordig steeds meer op internet.”

De studenten die het onderzoek voor ons uitvoeren, doen dit in het kader van hun bachelorscriptie van de opleiding geografie, planologie en milieu. Zij geven een eigen accent aan het bezoekersonderzoek: “De een gaat het belang van cultuur en historie in een centrum onderzoeken, de ander richt zich meer op de veranderingen in looproutes voor en na corona. Ook zal er dit jaar gevraagd worden naar een waarderingscijfer voor groen in het centrum. De waarde van groenere binnensteden is de laatste jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden, bijvoorbeeld om hittestress te voorkomen en om aangename verblijfsplekken in een centrum te creëren.”

Na de zomer zullen de resultaten bekend zijn. Uiteraard zullen wij de belangrijkste conclusies dan weer met jullie delen.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie