Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons


Hoe komt de horeca de winter door?

De tweede golf doorkomen

Met de persconferentie van gisteren krijgt de horeca een nieuwe slag. Eet- en drinkgelegenheden moeten om 22 uur sluiten. Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30, buiten 40. Extra regionale maatregelen volgen mogelijk nog.

Vanuit de horecabedrijven en Koninklijke Horeca Nederland zijn de signalen duidelijk: om de komende maanden te overleven, moet alles op alles gezet worden om de horeca te ondersteunen. Daar zijn onder andere verruimde terrassen voor nodig, alleen al om te zorgen dat daar in ieder geval plek is voor 40 gasten. Wij zien dat veel gemeenten inmiddels de tijdelijke vergunningen verlengen, bijvoorbeeld tot 1 april. Zo kan tijdens de tweede golf die er aankomt ook gebruik worden gemaakt van verruimde terrassen.

Die verruiming is niet alleen cruciaal voor horecaondernemers, maar uiteindelijk voor het hele centrum. In centra is het namelijk nog steeds veel rustiger op straat dan voorheen. Locatus kwam afgelopen week met nieuwe (en pijnlijke) cijfers over het druktebeeld: dat ligt nog steeds maar op ongeveer de helft van wat het voor corona was.

Achtergrond: horeca en corona

Per 1 juni mocht de horeca in Nederland, na 2,5 maand gesloten te zijn geweest, weer open. In veel gemeenten werden tijdelijke vergunningen afgegeven voor ruimere terrassen. Een goede oplossing om aan de coronamaatregelen te voldoen én gasten te kunnen bedienen.

De mooie zomermaanden zijn achter de rug. De horeca krijgt (opnieuw) te maken met beperkende maatregelen en tegelijkertijd komt in veel gemeenten het einde in zicht van de tijdelijke vergunningen voor verruimde terrassen. Voor gemeenten betekent dit dat zij opnieuw snelle besluiten moeten nemen over de terrassen.

Terrassen in de winter

De vraag is natuurlijk wel wie er de komende herfst- en wintermaanden op die terrassen gaat zitten. Tijdens een mooie winterdag is dit natuurlijk geen probleem: met warme chocolademelk of een wijntje onder een dekentje zitten. Maar wie gaat er op de terrassen zitten als het weer dadelijk guur, nat en koud is? Het verruimde terras is dan weinig waard en binnen is de capaciteit in veel gevallen flink beperkt door de 1,5-meter-maatregelen.

Duidelijk is in ieder geval: het maar snel overal optrekken van serres of afgesloten veranda’s is voor geen van de partijen de oplossing. Gasten willen nu vooral buiten zitten in een goed geventileerde omgeving; voor horecaondernemers leveren afgesloten ruimtes veel extra beperkingen op en gemeenten willen (terecht) niet ‘zomaar’ even vergunningen afgeven voor niet-tijdelijke bouwwerken.

Horeca draagt sterk bij aan het voorzieningenniveau, de sfeer, beleving en vitaliteit van een centrum. Het is nu nog belangrijker om aandacht te geven aan horecaondernemers dan anders. Willen we dat onze centra ook na de winter nog levendig en aantrekkelijk zijn, dan is het van belang te kijken wat er nu mogelijk is. En dan niet alleen door steunpakketten, maar vooral ook door te kijken naar wat nodig is om horecaondernemers te laten doen waar ze goed in zijn: ondernemen en gasten het naar hun zin maken.

Ward Frielink
Directeur DTNP

Met de meetlat het centrum in

De oplossing is flexibel maatwerk. Door goed te kijken wat waar mogelijk is, kan soms wel, maar soms ook niet, een oplossing gevonden worden. Voor gemeenten betekent dat dus niet één generieke regeling, maar met de meetlat het centrum in en individueel in overleg gaan met betrokkenen. Voor ondernemers betekent het creatief zoeken naar slimme oplossingen, maar ook oog hebben voor andere belanghebbenden in de omgeving en eisen van welstand.

Onze oproep

1. Pragmatisch werken

Zoek als lokale overheid samen met de horeca naar praktische maatregelen, passend bij de lokale situatie, om aangename plekken te maken waar gasten graag naartoe komen. Wees creatief en denk buiten de gangbare paden. En heb begrip voor elkaars situatie.

2. Verleng tijdelijke vergunningen

Indien vastgesteld kan worden dat overlast voor de omgeving beperkt is, denk dan na over verlenging van de tijdelijke vergunningen en eventuele aanvullende afspraken. Per plein, straat, gebied of zelfs (woon)wijk kan dit net anders zijn. Door het tijdelijke karakter van de afspraken kan allicht iets soepeler gekeken worden naar bijvoorbeeld het materiaalgebruik. Eerst maar eens de horeca in leven houden.

3. Langere-termijn-keuzes

Vaak gelden de verlengingen voor de verruiming van terrassen tot aan de lente. Doordat onbekend is hoe lang de huidige situatie voortduurt, achten wij het verstandig nu al na te denken over de langere termijn. Zo weten ondernemers waar ze aan toe zijn en worden gemeenten niet begin volgend jaar opnieuw overvallen met een stroom aan vergunningaanvragen.

Ook aan de slag met horeca in uw centrum?

DTNP is, samen met Koninklijke Horeca Nederland, in veel gemeenten betrokken bij horecabeleid, terrassen, openingstijden en tijdelijke maatregelen vanwege corona. Door onze expertise met centrumvisies doen wij dat altijd in samenhang met winkels, ambulante handel, omwonenden en andere betrokkenen. Die ervaring geeft veel praktische voorbeelden van wat werkt (en wat niet). Wij helpen u graag om met onze brede en ervaren blik tot praktisch maatwerk te komen in uw situatie. Niet alleen op het centrale plein, maar ook in de smallere winkelstraat en in de rustige woonbuurt. Mail of bel ons voor een vrijblijvende (video)afspraak: info@dtnp.nl | 024 3792083

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie