Hoe komt de horeca de winter door?
De tweede golf doorkomen
Met de persconferentie van gisteren krijgt de horeca een nieuwe slag. Eet- en drinkgelegenheden moeten om 22 uur sluiten. Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30, buiten 40. Extra regionale maatregelen volgen mogelijk nog.
Vanuit de horecabedrijven en Koninklijke Horeca Nederland zijn de signalen duidelijk: om de komende maanden te overleven, moet alles op alles gezet worden om de horeca te ondersteunen. Daar zijn onder andere verruimde terrassen voor nodig, alleen al om te zorgen dat daar in ieder geval plek is voor 40 gasten. Wij zien dat veel gemeenten inmiddels de tijdelijke vergunningen verlengen, bijvoorbeeld tot 1 april. Zo kan tijdens de tweede golf die er aankomt ook gebruik worden gemaakt van verruimde terrassen.
Die verruiming is niet alleen cruciaal voor horecaondernemers, maar uiteindelijk voor het hele centrum. In centra is het namelijk nog steeds veel rustiger op straat dan voorheen. Locatus kwam afgelopen week met nieuwe (en pijnlijke) cijfers over het druktebeeld: dat ligt nog steeds maar op ongeveer de helft van wat het voor corona was.