Onderzoek
Onderzoek is altijd onderdeel van een DTNP-advies. Soms is de analyse ook het eindproduct: denk aan een objectieve effectenanalyse, een scenariostudie of een bezoekerspeiling of herkomstonderzoek. Bij voorkeur onderzoeken wij feitelijk gedrag op locatie, om zo aannames te toetsen en een plek te doorgronden.
Onderzoek is binnen DTNP op te delen in algemene kennisverrijking en project-gerelateerd (lokaal) onderzoek. Hiermee kunnen onze adviseurs de onzekere toekomst voor u zo goed mogelijk benaderen en gebied-specifieke uitspraken met de juiste data onderbouwen.Ā


“Mag ik u iets vragen over uw bezoek aan het centrum?”
āHet is ieder jaar opnieuw een genot om met een frisse lichting studenten van de Radboud Universiteit te beginnen aan een nieuwe jaargang van ons middelgrote centra-onderzoek. Dit is ons langlopend monitoronderzoek naar het feitelijke bezoekersgedrag en -profiel in 30 stadscentra in het land.
De studenten kijken met nieuwe ogen naar de centrumgebieden die wij al tien jaar volgen, en die wij dus al door en door kennen. De samenwerking tussen de universiteit en DTNP levert veel waardevolle inzichten op, juist doordat we de data ook aan de eerder door ons vergaarde gegevens kunnen spiegelen.ā
Behoefteonderzoek bij verstedelijking
Het ene onderzoek is het andere niet. In Rotterdam was men op zoek naar houvast bij de inbreiding van een nieuw mixed-use gebied in een hoogstedelijke context: welk voorzieningenprogramma hoort daarbij in 2040? Met GIS-analyses modelleerden adviseurs van DTNP het effect van diverse scenarioās op het draagvlak in de toekomst: wat is de kans dat nieuwe bewoners de bestaande voorzieningenclusters gebruiken? En stel dat de hele buurt autovrij wordt: welke spreiding of bundeling van voorzieningen sluit het beste aan bij die mate van stedelijkheid?
Effectenstudie bij nieuw retailprogramma
Wat zijn gevolgen van de komst van nieuw retailprogramma op een bestaande voorzieningenstructuur? In opdracht van de gemeente Roermond onderzocht DTNP wat de consequenties zijn van een mogelijke uitbreiding van aanbod en verbreding van de mogelijkheden (branches, producten, winkelomvang, etc.) op het Designer Outlet Roermond. We kwamen in onze analyse tot een goed onderbouwd en genuanceerd advies aan de gemeente. Een van de conclusies uit ons onderzoek is dat de retailstructuur nu sterk complementair is.

“Dat hebben we nooit geprobeerd⦠Laten we het doen!ā
āOnderzoek is voor mij als planoloog onmisbaar; dat mag duidelijk zijn. Bij DTNP dagen we elkaar uit om telkens de bakens te verzetten. Kunnen we dit verband inzichtelijk maken? Is die data niet anders te verbeelden?
Een mooi voorbeeld van verrijking van onze kennis is het onderzoek naar de netwerkstructuur van detailhandel voor de provincie Zuid-Holland. Welke winkelgebieden beĆÆnvloeden elkaar in een zekere mate? Wie bevindt zich bij wie in het speelveld? Heel inspirerend hoe het hele bureau heeft bijgedragen aan dit model!ā
DTNP deelt kennis
Kennisontwikkeling gebeurt bij DTNP binnen en buiten de projecten. Deze kennis delen we graag met de buitenwereld. Onze adviseurs zijn namelijk stuk voor stuk vakidioten, die maar wat graag de diepte ingaan om een specifiek fenomeen of hardnekkig gerucht te checken. Zie hier: onze whitepapers!
Onderzoeken of wij kunnen helpen? Bel gerust!
Helderheid en houvast, dat is wat goed onderzoek biedt. Of het nu gaat om de planologisch-juridische houdbaarheid van onze adviezen, of om het creƫren van draagvlak voor een constructieve voortgang van centrumprocessen: het begint met de juiste feiten en cijfers. Doordat DTNP beschikt over unieke eigen data, kunnen we een nieuw perspectief bieden in lokaal lastige discussies. Door dit te spiegelen aan het feitelijke bezoekersgedrag, komen we snel tot doelgerichte acties.
Bel:Ā 06 151 784 99Ā | Mail:Ā wissink@dtnp.nl
Bekijk ook onze andere expertises: