Binnenstadsvisie Deventer
Visievorming door marktpartijen zet succesvolle transitie in gangOok Deventer heeft te maken met uitdagingen door de veranderende winkelmarkt. De Stichting Deventer Binnenstadsmanagement (SDBM), een collectief van ondernemers en eigenaren, gaf DTNP in 2018 opdracht om de lokale opgaven te duiden en op gebiedsniveau nieuw perspectief te bieden. Daarmee koos ‘de markt’ om eigenaarschap te nemen in de visievorming, met Peter Brouwer als verbindende manager. Dit vormde de aanzet voor één van de meest succesvolle binnenstedelijke samenwerkingsvormen van de afgelopen jaren.
Locatie: | binnenstad Deventer |
Type advies: | integrale binnenstadsvisie |
Jaar: | 2018 |
Opdrachtgever: | Stichting Deventer Binnenstadsmanagement |
Projectteam: | Tycho Wissink (projectleider) |
Na het wegvallen van (onder andere) V&D stond men in Deventer voor de uitdaging om het kernwinkelgebied, rondom de Lange en Korte Bisschopstraat, weer vitaal te krijgen. Ook voor de vele uitlopers in deze uitgestrekte binnenstad moest het investeringsperspectief op orde blijven. De vraag aan DTNP was: welk winkel- en horeca-aanbod kan hier nog in de toekomst?
Gezien het veranderende koopgedrag van verschillende doelgroepen, zagen wij een kansrijke drieledige positionering voor de binnenstad van Deventer: als hoogwaardig stedelijk woon-/werkmilieu, als een onderscheidende recreatieve bestemming, én als het vanzelfsprekende centrum voor groot Deventer. Een centrum met meer horeca, en een gerichte krimp in winkelvloeroppervlak.

Expertise als smeermiddel
De visie is in enkele maanden tot stand gekomen met een werkgroep van vastgoedeigenaren, ondernemers en gemeente. Daarnaast zijn met direct belanghebbenden afzonderlijke bijeenkomsten gehouden over de analyse en voorliggende keuzes. De landelijke expertise en onafhankelijke positie van DTNP werkte daarbij goed als smeermiddel tussen partijen.
Inmiddels kunnen we terugblikken op onze prognoses in 2018, en de ontwikkeling in Deventer sindsdien. We voorspelden voor 2025 een krimp van het niet-dagelijkse winkelaanbod van 47.000 naar circa 39.000 m² wvo (bij een online aandeel van 35% en 100.000 inwoners). Anno 2025 ligt het online aandeel in de recreatieve niet-dagelijkse sector rond de 32% (gemeten in Deventer in het koopstromenonderzoek 2023), wonen er 104.000 inwoners in de gemeente en is het niet-dagelijkse winkelaanbod in de binnenstad circa 41.100 m² wvo. We voorzagen een groei van de horeca (van ca. 12.900 m2 wvo) naar ergens tussen de 13.500 à 15.000 m² wvo. In 2025 is het horeca aanbod in de binnenstad circa 14.400 m² wvo groot.
Bouwsteen voor uitwerking
In de visie wordt ingezet op meer ruimte en flexibiliteit om winkels om te zetten in andere publieksfuncties, zoals bijvoorbeeld (dag)horeca, dienstverlening, ateliers en allerlei nieuwe mengvormen. Dit past bij de vele verschillende dwaalmilieus die Deventer rijk is. De binnenstadsvisie leverde zo een belangrijke bouwsteen voor de Omgevingsvisie van de gemeente.
De gebiedsindeling die wij in 2018 samen met de betrokkenen hebben gemaakt is het vertrekpunt geweest voor diverse gebiedsgerichte uitwerkingen. SDBM en gemeente zijn sindsdien samen opgetrokken in het opnieuw profileren van de Deventer binnenstad. Dankzij het gezamenlijke vertrekpunt, en de tomeloze inzet van diverse direct betrokkenen, mogen we inmiddels concluderen dat deze transitie meer dan geslaagd is!