Centrumaanpak Lisse

Van koopcentrum naar authentiek dorpshart

Hoe laten we het centrum van Lisse net zo bloeien als de tulpen in de Keukenhof? Gemeente Lisse vroeg DTNP een toekomstbeeld voor het centrum op te stellen, om antwoord te geven op deze en andere vragen. Samen met ondernemers, eigenaren, bewoners en gemeente verrijkten we het toekomstbeeld bovendien met een uitvoeringsagenda. Hierin is ook aandacht voor de organisatiestructuur binnen en tussen de verschillende betrokken partijen; één compleet plan dus voor de centrumaanpak.

Locatie: centrum Lisse
Type advies: centrumvisie en uitvoeringsagenda
Download: Centrumaanpak Lisse
(PDF, 4 MB)
Jaar: 2023
Opdrachtgever: gemeente Lisse
Projectteam: Ward Frielink (projectleider)
Juul Doggen (stedenbouwkundig ontwerper)

Groot centrum voor een relatief kleine kern

Bloemendorp Lisse is een van de vier hoofddorpen in de duin- en bollenstreek, een uniek landelijk gebied midden in de Randstad, tussen de grote steden Haarlem en Leiden. Van oudsher heeft het centrum van Lisse een regiofunctie voor de omliggende dorpen. Maar met de landelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren, kampt ook het centrum van Lisse met een toenemende leegstand en een te groot winkelaanbod voor het beperkte verzorgingsgebied.

Een van de belangrijkste opgaven voor het centrum is dan ook om met een beperkter winkelaanbod een aantrekkelijk centrumgebied te blijven bieden. Op de eerste plaats voor de inwoners van Lisse, maar waar mogelijk ook voor de inwoner van de buurgemeenten en bezoekers van buitenaf.

Van scenario’s naar visie voor het authentieke dorpshart

Door drie mogelijke scenario’s voor te leggen aan de ondernemers, eigenaren, bewoners en gemeente, is inzichtelijk gemaakt wat de urgentie en consequentie is van de keuze voor een bepaald concentratiegebied. Het kiezen voor één deel van het centrum betekent vrijwel altijd dat een ander deel van het centrum niet langer mee zal doen in het concentratiegebied.

In de toekomstvisie is de ruimtelijk-functionele structuur verder uitgewerkt en zijn er aanvullende keuzes gemaakt over verkeer en openbare ruimte. De visie is drieledig en zet in op concentratie van voorzieningen in de authentieke straten van Lisse, een autoluwer centrum dat voor alle vervoersmiddelen goed te bereiken is, en op meer ruimte voor ontmoeting en verblijven, met een nieuwe groene loper en vijf schakellocaties die bezoekers op een prettige manier door het centrum begeleiden.

Veel energie en enthousiasme voor de visie en de uitvoering

De projecten in de uitvoeringsagenda komen voort uit de visie. Maar liefst 50 projecten staan er in die agenda; grotere, zoals de herontwikkeling van de oostflank van het centrum, maar ook kleinere, die snel uitgevoerd kunnen worden, zoals het herijken van de evenementenkalender en het promoten van het centrum, met bijvoorbeeld een Lissepas.

Een belangrijk onderdeel van de visie en de uitvoering was ook het opstellen van een organisatiestructuur. Niet alleen de samenwerking tussen de verschillende betrokkenen is en blijft belangrijk, ook de organisatie binnen de gemeente en tussen ondernemers onderling is essentieel om de visie tot uitvoering te laten komen.  

De visie: van centrum naar authentiek dorpshart

Project in het nieuws

Juul Doggen – Stedenbouwkundig ontwerper: “De centrumaanpak in Lisse is samen met ondernemers, eigenaren, bewoners en gemeente opgesteld. Het was voor Ward en mij bijzonder om te merken dat er gedurende het proces steeds meer enthousiasme ontstond bij alle partijen om samen aan de slag te gaan met het centrum. Niet voor niets staan er een flink aantal projecten op de uitvoeringsagenda. Het is een echt gedragen visie geworden!”