Gebiedsvisie Middelharnis-Sommelsdijk

Ruimtelijke verkenning toont positieve impact van structurele keuzes

Middelharnis, van oudsher een Hollands vissersdorp, is in de loop van de jaren vergroeid met Sommelsdijk, vroeger een Zeeuws en agrarisch dorp. De beide dorpsharten, met ieder een oude havenkom, monumentale Voorstraat en karakteristieke ‘kerkring’, zijn verbonden door één dijk. Dit is hét winkelgebied voor alle eilanders en bezoekers van Goeree-Overflakkee: welkom op D’n Diek!

Locatie: centrum Middelharnis-Sommelsdijk
Type advies: integrale centrumvisie, incl. uitvoeringsparagraaf
Download: Gebiedsvisie Middelharnis-Sommelsdijk
(PDF, 12 MB)
Jaar: 2021
Opdrachtgever: gemeente Goeree-Overflakkee
Projectteam DTNP: Ward Frielink (projectleider)
Peter Rosmulder (stedenbouwkundige)

Van winkeldijk naar centrumgebied

Het centrum van Middelharnis-Sommelsdijk kent een bijzondere structuur. Tussen de twee historische dorpskernen strekt het centrale winkelgebied van het eiland zich uit over bijna één kilometer. De publieksgerichte voorzieningen bevinden zich daarbij afwisselend bovenop, onderaan of zelfs ín het dijklichaam. Hoe verleid je hier de consument om de gehele winkeldijk te bezoeken?

Als antwoord kozen wij nadrukkelijk voor een integrale benadering, waarbij de blik werd verruimd: het economische hart (het winkelen op de dijk) is in de visie weer verankerd in het bredere perspectief van de dubbele dorpskern. Een van onze aanbevelingen was bijvoorbeeld om een ‘verhalen-lint’ op te zetten: door het uitlichten van bijzondere locaties in de oude dorpskernen en langs de groene winkeldijk kan de eigenheid van D’n Diek, en van ieder van de tweelingdorpen, nog beter beleefd worden.

 

Voorsorteren op verandering

Cruciale factor in de gebiedsvisie was de supermarkt aan de oostzijde van het centrum, die daar geen groeiruimte meer heeft. We besloten niet af te wachten óf de supermarktlocatie leeg zou komen, maar alvast voor te sorteren op wanneer dat gebeurt.

Een structurele herontwikkeling van deze locatie bood namelijk veel voordelen: een compacter kernwinkelgebied, minder verkeersbewegingen in en door het centrum, meer ontwikkelruimte voor woningen, plus een kans op verbetering van de recreatieve sfeer door significante vergroening.  

Verkenning sleutellocaties geeft de doorslag

Om te onderzoeken hoe groot de de impact van deze ene supermarkt-transformatie zou zijn, hebben we voor een aantal sleutellocaties langs de dijk een schetsmatige verkenning gemaakt. Deze ontwerptekeningen lieten duidelijk zien welke kansen er zouden ontstaan als gevolg van deze verregaande (verkeers)verandering. Deze rigoureuze verandering maakt ruimte vrij voor meer ontmoeting en ontspanning in een sterk vergroend centrumgebied.

Omdat een dergelijke verandering veel tijd en inspanning zal kosten, hebben we wel geadviseerd om in de tussentijd ook vooral gezamenlijk te blijven werken aan alle overige verbeterpunten. Niet nu stilzitten en afwachten, maar samen aan de slag om te zorgen voor meer beleving, nieuw ondernemerschap, het etaleren van de eigenheid en het faciliteren van het dorpsleven.

 

Galerij

Ward Frielink – Projectleider: “In Middelharnis-Sommelsdijk hebben Peter en ik de gebiedsvisie getest door voor een aantal sleutellocaties een toekomstbeeld uit te tekenen. Toen we eenmaal schetsmatig de kansen en risico’s in beeld hadden, was de structurele keuze voor het hele gebied snel gemaakt.

Dankzij de online participatie, waarbij inwoners sfeerbeelden mochten kiezen, konden we ondanks de coronamaatregelen snel een passende visie vormen.”