Gebiedsvisie Steenwijk Oost

Een samenhangende visie voor een eigenzinnig en karakteristiek stukje van Steenwijk

Ten oosten van de binnenstad van Steenwijk, net buiten de vesting, ligt een gebied waar veel verschillende ontwikkelingen tegelijkertijd spelen. De gebiedsvisie Steenwijk Oost geeft duidelijkheid over de toekomst van dit gebied. Het vertrek van de middelbare school en een eventuele supermarktverplaatsing bieden kansen om een nieuw woonmilieu te maken, en tegelijkertijd de groene ruimte aan de vesting te laten opbloeien.

Locatie: Steenwijk
Type advies: gebiedsvisie
Download: Gebiedsvisie Steenwijk-Oost
Jaar: 2023
Opdrachtgever: gemeente Steenwijkerland
Projectteam: Peter Rosmulder (projectleider)
Daan Veenstra (stedenbouwkundige)

Van losse initiatieven naar een samenhangend toekomstperspectief

Het vertrek van scholengemeenschap Eekeringe, een onderbezet parkeerterrein, een leegstaande sportschool, transformatie van het voormalig Rabobank-kantoor, verplaatsing van een binnenstadssupermarkt en op termijn mogelijk het vertrek van een basisschool; in het gebied rondom de Oostwijkstraat in Steenwijk is aan dynamiek geen gebrek. Maar een samenhangend perspectief voor dit gebied, gelegen nét buiten de binnenstad, dat miste nog. De gebiedsvisie Steenwijk Oost maakt, op basis van een uitvoerige gespreksronde met de partijen in het gebied, duidelijke keuzes over de ruimtelijke en programmatische toekomst van dit stukje Steenwijk.

Ontwerpmotieven: een eigen wereldje met nieuwe woonvormen

Door de rooilijn van nieuwe bebouwing terug te leggen, krijgt de vestingwal meer ruimte. Voordeuren van nieuwe woningen aan deze wildere groenstructuur zorgen voor een aantrekkelijk “ommetje stadswal”, waar binnenstads­bewoners kunnen ontspannen. Aan de andere kant van het gebied zoekt nieuwe bebouwing aansluiting bij het bestaande karakter van de Oostwijkstraat.

Tussen de vestingwal en de Oostwijkstraat krijgen nieuwe bewoners de ruimte om een eigen wereldje vorm te geven. Hier is ruimte voor grotere woonblokken, met collectieve binnen- en buitenruimte. Deze ontwerpmotieven geven de ruimte om de karakteristieke vesting op te waarderen, en tegelijkertijd een uniek nieuw woonmilieu te bouwen op steenworp afstand van de binnenstad.

Een slimme fasering maakt de visie toekomstbestendig

Het eindbeeld is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Sommige ontwikkelingen staan vast en worden op korte termijn uitgevoerd, terwijl andere delen van het gebied pas op langere termijn vrijkomen. De gekozen hoofdstructuur biedt ruimte om, zodra de kans zich voordoet, onderdelen van het toekomstbeeld los van elkaar te realiseren. Zo hoeven verschillende partijen in het gebied niet op elkaar te wachten, maar werken ze wel aan  hetzelfde eindbeeld.

Peter Rosmulder – Projectleider: “In het gebied speelde nog een interessant vraagstuk; mag een verouderde en verstopt gelegen binnenstadssupermarkt verplaatsen naar buiten de vesting? Hoewel supermarkten belangrijk zijn voor de winkelstructuur, zagen we na ontwerpend onderzoek ook enkele voordelen. Zo zou een woonontwikkeling hier een grote meerwaarde kunnen hebben, ook doordat daarmee de verkeersdruk binnen de vesting afneemt. De inpassing van de nieuwe supermarkt vraagt, om bezwaren vanuit de buurt weg te nemen, echter nog wel om een zorgvuldige uitwerking.”