Horecavisie gemeente Assen

Basis op orde voor horeca in Verbonden Stad

Assen is de trotse hoofdstad van Drenthe, die zich kenmerkt door haar ‘ontspannen stedelijkheid’. De horeca vervult er een belangrijke rol in het beleven van de mooie binnenstad en het faciliteren van lokale ontmoeting in de buurten. DTNP trof in Assen een horecasector onder druk aan, waarvoor de basis op orde moest worden gebracht.

Locatie: gemeente Assen
Type advies: beleid, horecavisie
Jaar: 2024 (vastgesteld door gemeenteraad
Opdrachtgever: gemeente Assen
Projectteam: Ward Frielink (projectleider)
Pieter Bos (planoloog)

De basis op orde

Perspectief voor de horeca begint bij een goed ondernemersklimaat. Daarvoor moet de basis, een stad die schoon, heel en veilig is om te bezoeken, op orde zijn. Gedurende het proces zijn hierover afspraken gemaakt tussen ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren. Die afspraken zijn opgenomen in de visie. Als de basis op orde is, ontstaat ruimte voor ondernemers om te investeren in vernieuwende concepten die passen bij Assen, en dat op de juiste locaties.

Foto: Vaart in Assen > 

Een lonkend perspectief

De Horecavisie Assen maakt een heldere keuze: in de centrumgebieden heeft horeca de meeste meerwaarde en wisselwerking met andere publieksfuncties, en dus wordt juist daar ingezet op gerichte versterking. De gemeente kan op basis van deze structuurkeuze toetsen of nieuwe initiatieven passend zijn.

De horecavisie is echter meer dan alleen een toetsingskader voor de gemeente. Het is juist ook een uitnodiging aan ondernemers om in te springen op aanwezige marktpotenties die passen bij de lokale doelgroepen. Vanuit ieder bezoekmotief voor horecabezoek bekeken we of er kwalitatieve mogelijkheden bestaan voor toevoeging. Kansen bleken met name te liggen in horeca die voorziet in de behoefte aan ‘ontmoeting en gezien worden’ en ‘toegankelijk en betaalbaar’.  Deze marktpotenties zijn vervolgens gekoppeld aan de specifieke deelgebieden in de binnenstad waar zij het best inpasbaar zijn. Een combinatie van enquêtes (ondernemers, bezoekers, inwoners), marktruimteberekeningen en uitvoerige gesprekken met ondernemers droeg bij aan het scherp krijgen van dit passende toekomstperspectief.

Werken volgens de omgevingswet

De horecavisie Assen is een mooi voorbeeld van hoe brede ambities uit de gemeentelijke Omgevingsvisie sectoraal kunnen worden geconcretiseerd. De ‘Verbonden Stad’ is een van de richtinggevende principes uit de Omgevingsvisie. Dit principe zet in op sterke wijken, met voldoende voorzieningen en ontmoetingsplekken die uitnodigen om samen te komen. Concreet krijgt deze ambitie invulling in de Horecavisie door buurtcentra Het Sticht en Pittelo opnieuw te versterken als lokale buurtcentra, iets wat in eerder beleid juist werd losgelaten.

Uitgelicht: doelgroep-analyse voor een complete aanbodmix

Project in het nieuws

Brede peiling voor horecavisie Assen

Ondernemers, inwoners én zowel toeristische als zakelijke bezoekers kunnen deze weken hun mening geven over de horeca in Assen. Afgelopen zaterdag ondervroegen we de bezoekers van de binnenstad van Assen over de horeca in het centrum. Hoe vaak komen ze er, wat voor soort gelegenheden bezoeken ze dan, en in welk gebied? Hoe waarderen ze de horeca nu en wat zou er beter kunnen?

Horecavisie voor gemeente Assen in de maak

Nu de horeca weer open is, kan de horeca, ook in Assen, zich weer gaan ontwikkelen. Horeca-ondernemers vragen zich af hoe die ontwikkeling eruit kan zien. DTNP stelt een horecastructuurvisie voor Assen op, waarin onder andere deze vraag beantwoord wordt..