Proeven en ontmoeten: de kracht van de ambulante handel

Hoe kan de warenmarkt inspelen op de moderne consument?

Het koopgedrag van consumenten verandert snel. Winkels en centrumgebieden moeten zich aanpassen. Dat geldt ook voor de warenmarkt, de ‘ambulante handel’. Veel non-foodspecialisten stoppen zonder opvolging. Wij stelden in opdracht van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) de toekomstvisie ‘Proeven en ontmoeten: de kracht van de ambulante handel’, op.

Locatie: landelijk
Type advies: toekomstvisie voor de ambulante handel
Download: Proeven en ontmoeten
(PDF, 16 MB)
Jaar: 2017
Opdrachtgever: CVAH
Projectteam: Rik Eijkelkamp (projectleider)
Peter Rosmulder (adviseur)

Vanuit eigen kracht inspelen op trends

Hoe kan de warenmarkt, die nog steeds zeer belangrijk is als publiekstrekker in dorpen en steden, zich aanpassen aan het veranderende koopgedrag van de consument? Hoe kan de markt nieuwe generaties bezoekers aan zich binden? In de toekomstvisie ‘Proeven en ontmoeten: de kracht van de ambulante handel’, die opstelden in opdracht van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), doen wij het uit de doeken.

Met de menselijke maat, sociaal contact, vakmanschap en advies onderscheidt de warenmarkt zich van winkelketens en webshops. Vanuit die eigen kernkwaliteiten kan de markt inspelen op de groeiende aandacht voor food, proeven, ontmoeten, beleven en verblijven. Dat zijn thema’s die juist ook voor de centrumgebieden waar deze markten staan steeds belangrijker worden.

Wekelijks evenement voor ‘proeven en ontmoeten’

Ondanks dat juist de ambulante handel zich bij uitstek leent om flexibel in te spelen op veranderingen is de warenmarkt vaak gevangen in vaste patronen en verouderde regels. Dit kan vernieuwing tegenhouden. Daarnaast is een teruglopend marktaanbod eerder regel dan uitzondering. En dat terwijl de warenmarkt in veel dorpen en steden al decennialang keer op keer in onze enquêteonderzoeken een niet te onderschatten trekker van publiek blijkt te zijn. Een deel van dat publiek komt in eerste instantie specifiek voor de markt,  maar bezoekt dan vaak ook de winkels of het terras.

Een meer offensieve en nieuwe strategie kan de warenmarkt (weer) tot dé attractieve publiekstrekker van stads- en dorpscentra maken: de markt als wekelijks evenement voor proeven en ontmoeten. Met ambachtelijk en vers als basis, gericht aangevuld met overige specialisten, kan de warenmarkt optimaal toekomstgericht worden. Door het gebruik van een aantrekkelijke aankleding en bijvoorbeeld terrasruimte voor food-ondernemers kunnen nieuwe, jongere klanten aangetrokken worden.  Een opstelling, zonder gaten, die vanuit een totaalconcept bedacht is, vergroot de attractiviteit en vitaliteit.

Schaarse vergunningen en de Europese Dienstenrichtlijn

Beleidsregels op de markt zijn in veel gemeenten verouderd, waardoor onvoldoende geanticipeerd kan worden op gewenste vernieuwing van aanbod of zelfs van verkoopmateriaal.

Jurisprudentie omtrent de Europese Dienstenrichtlijn voor deze schaarse vergunningen geven daarnaast ook een noodzaak beleid te herzien. Vergunningen voor onbepaalde tijd passen niet bij het uitgangspunt dat ondernemers kans op toetreding moeten krijgen. Een te korte vergunningsduur doet tegelijk geen recht aan de terugverdientijd van een marktondernemer. De toewijzingsprocedure voor een plek op de markt zal ook transparant moeten gebeuren aan de hand van selectiecriteria (o.a. aanvullende waarde) of op basis van loting.

Dergelijke vergunningsvoorwaarden gelden overigens ook voor het standplaatsenbeleid. DTNP adviseert jaarlijks ook veel gemeenten bij het dientenrichtlijnproof maken van standplaatsenbeleid.

Meer informatie en praktische tips, vindt u in onze kennisbank:

Merijn Peters – Adviseur: “Ik ben er bij adviezen voor de warenmarkten in verschillende gemeenten wel achtergekomen dat er geen blauwdruk is voor dé warenmarkt of één aanpak die overal werkt. De omstandigheden en de kansen die er liggen zijn overal anders! Daarom is lokaal maatwerk de oplossing. Vaak hebben de ambulante ondernemers zelf al een goed beeld van wat de kansen en knelpunten zijn op de markt in kwestie. Het is belangrijk om deze energie niet verloren te laten gaan. We luisteren dan ook altijd naar hun ideeën om zo een nog beter en meer integraal advies over de markt te kunnen geven, waar ook het centrum als geheel sterker van wordt.”