Toekomstperspectief ambulante handel Roermond

Visie en beleid voor de warenmarkten en standplaatsen in gemeente Roermond

Roermond is een stad met een rijke handelsgeschiedenis. Een sterke warenmarkt past bij de Roermondse identiteit. Net als elders in het land loopt de bezetting op de markt terug. Mede doordat de markt veel Duits publiek weet te trekken, heeft de markt nog wel veel toekomstperspectief. Met de marktondernemers hebben we het voor elkaar gekregen de opstelling te optimaliseren en ook de regelgeving bij de tijd te brengen. 

Locatie: Roermond
Type advies: beleid ambulante handel
Jaar: 2024
Opdrachtgever: gemeente Roermond
Projectteam: Rik Eijkelkamp (projectleider)
Pieter Bos (stedenbouwkundig adviseur)

Met marktondernemers én horecaondernemers om tafel

De warenmarkt op zaterdag in Roermond geldt nog steeds als een sterke publiekstrekker voor de binnenstad op zaterdag. De bezoekers van het Designer Outlet combineren regelmatig hun bezoek met de markt en een van de vele terrassen. Omdat de warenmarkt en de horecaterrassen beide pleinruimte willen gebruiken geeft dit ruimtedruk. Met name op de Markt levert dit spanning op, ook omdat de broodnodige vergroening beperkingen geeft voor flexibel gebruik.

In plaats van over elkaar praten (en klagen) koos DTNP, in samenspraak met de gemeente, ervoor om vertegenwoordigers van de warenmarkt, winkelstraten en horecaondernemers gelijktijdig om tafel te zetten. Zo werd in een eerste sessie het gezamenlijk belang en het begrip voor elkaars specifieke belangen gecreëerd. Vervolgens zijn de keuzes over de verdeling van de beschikbare ruimte op zaterdag door zowel markt- als horecaondernemers geaccepteerd.

Kleine aanpassingen, groot verschil

Voor zowel de zaterdagmarkt op de Markt als de woensdagmarkt op het Munsterplein werd geconstateerd dat de doorloop over de markt, verder de binnenstad in, niet optimaal was. Door de opstelling van enkele grote wagens en marktuitstallingen iets te verschuiven, te wisselen en/of te draaien is het gelukt om de loop over de markt naar eenieders tevredenheid te verbeteren. Zo is elk deel van de route over de markt weer druk én worden bezoekers van de markt en de winkelstraten verleid tot combinatiebezoek.

Standplaatsenbeleid: vergunningsduur en selectiecriteria

Ook het perspectief en beleid voor de standplaatsen actualiseerden we in dit project. Uit jurisprudentie omtrent de Europese Dienstenrichtijn (in Nederland de Dienstenwet) komt naar voren dat de overheid een schaarse vergunning niet exclusief voor onbepaalde tijd voor commerciële doeleinden aan één ondernemer (uitzonderingen daargelaten) kan/mag gunnen. Ook andere ondernemers moeten een kans kunnen krijgen. Voor de markt en de standplaatsen betekent dit dat er met vergunningen voor bepaalde tijd en een transparante inschrijvings- en toewijzingssystematiek gewerkt gaat worden.

Hierbij staat DTNP op het standpunt dat de vergunningsduur de balans moet bieden tussen de zekerheid en terugverdientijd van bestaande ondernemers aan de ene kant en het bieden van een reële mogelijkheid voor nieuwe ondernemers om tijdens het werkzame leven aanspraak te kunnen maken op een populaire locatie en dag aan de andere kant. Bij de selectiecriteria kan expliciet beoordeeld worden op kwaliteit en de toegevoegde waarde voor de gehele voorzieningen­structuur. Een viskar kan dan bijvoorbeeld meer punten scoren dan een frietkar als er in het wijkwinkelcentrum al twee cafetaria’s zitten, maar geen viszaak.

Project in het nieuws

Proeven en ontmoeten op de markt: Beleid ambulante handel Roermond vastgesteld

Zorg voor een sterk foodaanbod met veel ruimte voor proeven, ontmoeten en beleven. Dat is de belangrijkste aanbeveling om de ambulante handel in Roermond toekomstbestendig te houden. De gemeenteraad heeft het Perspectief Binnenstadsmarkten, het standplaatsenbeleid en de marktverordening nu vastgesteld.

Vruchtbare bijeenkomst binnenstadsmarkten Roermond

Na eerdere warenmarktonderzoeken in onder andere Weert, Tiel, Waalwijk en Wijchen is DTNP nu aan de slag met de markten in de fraaie binnenstad van Roermond. Hoe blijven de markten in de binnenstad toekomstbestendig?

Hoe blijven de markten in Roermond een begrip?

De bezetting op de weekmarkten in Roermond is hoog, maar toch dreigt een terugloop van het aantal kramen door gebrek aan opvolging en doordat de wachtlijst langzaam leeg raakt. DTNP onderzoekt voor de gemeente hoe de markten aantrekkelijk blijven.

Rik Eijkelkamp – Projectleider: “Het Munsterplein is misschien wel het mooiste plein in Nederland. Gevaarlijke uitspraak, ik weet het. Dit plein prijkt niet voor niets op de ruitenaas. De combinatie van de monumentale uitstraling van de Munsterkerk en de statige bomen, de gezellige terrassen én de levendigheid van de warenmarkt vangt in mijn optiek de binnenstedelijke dynamiek helemaal. Hier is het leuk om te zijn en elkaar te treffen! De warenmarkten op de Markt en het Munsterplein zijn nog altijd niet te onderschatten publiekstrekkers, met grote relevantie voor inwoners en bezoekers en daarmee voor de binnenstad!”