Visie binnenstad Harderwijk
Vol trots aan de slag om de eigentijdse Hanzestad nóg mooier te makenOp de rand van de Veluwe en aan de kust van de vroegere Zuiderzee ligt Hanzestad Harderwijk. De historische binnenstad is met haar oude muren, fraaie pleinen, hoogwaardige horeca en levendige boulevard een aantrekkelijke plek voor bezoekers en bewoners. De binnenstadsvisie 2031 bevat alle kaders en acties die nodig zijn om de stad mooi te houden, én klaar te maken voor de viering van 800 jaar stadsrechten.
Locatie: | historische binnenstad Harderwijk |
Type advies: | diagnose, visie en uitvoeringsprogramma |
Download: |
Binnenstadsvisie Harderwijk 2031 – Een eigentijdse Hanzestad
|
Jaar: | 2021 – 2024 |
Opdrachtgever: | gemeente Harderwijk |
Projectteam: | Ward Frielink (projectleider) Peter Rosmulder (stedenbouwkundige) |
Een binnenstad om trots op te zijn
Harderwijk beschikt in de basis over een hele fraaie en recreatief aantrekkelijke binnenstad. Tegelijkertijd zijn er nog enkele plekken waar ontwikkelingen tot op heden niet van de grond zijn gekomen. Bovendien kan ook deze Hanzestad zich niet onttrekken aan de landelijk trends. De binnenstadsvisie speelt hier op twee manieren op in. Enerzijds zet de visie een actieve aanpak van vier sleutellocaties in gang. Anderzijds bevat de visie kaders en acties om de basis op orde te houden.


Gericht aan de slag
Een betere afstemming en samenwerking tussen ondernemers, eigenaren en gemeente was een belangrijke opgave in Harderwijk. DTNP organiseerde tijdens het proces een aantal maal een binnenstadsatelier, om zo op een laagdrempelige manier meer mensen te betrekken bij de vorming van de visie. Daarnaast is de visie uitgewerkt in een handzaam uitvoeringsprogramma, zodat de gemeente en de actief betrokken ondernemers en eigenaren voortvarend aan de slag kunnen met het realiseren van de ambities. Dankzij het opgestelde drieluik van diagnose, visie en uitvoeringsprogramma is de prioritering en het doel van ieder van de acties goed herleidbaar.
Sinds de vaststelling van de visie en het uitvoeringsprogramma is er al veel werk verzet in Harderwijk. Zo is de samenwerking tussen de binnenstadspartners versterkt en geformaliseerd, en is er gesproken over de mogelijke kansen en knelpunten die ontstaan bij het autoluw maken van Bruggestraat en Boulevard. Rondom het Kloosterplein en de kop van de Donkerstraat wordt gestudeerd op mogelijke gebiedsontwikkelingen, die dit deel van de stad weer nieuwe energie kunnen geven.
DTNP werkte voor de gemeente ook aan het actualiseren van de detailhandelsvisie. Door ook dit kader bij de tijd te brengen, als onderdeel van een van de omgevingsprogramma’s, wordt geborgd dat er buiten de binnenstad geen initiatieven landen die de positie van het hoofdcentrum kunnen aantasten. Met de binnenstadsvisie als verbindende schakel, wordt er zo zowel op structuur- als straatniveau gewerkt aan een sterkere eigentijdse Hanzestad!
Galerij
Ward Frielink – Projectleider: “Bij mijn eerste bezoek aan Harderwijk was ik eigenlijk verbaasd dat er een visie op de binnenstad gevraagd werd; de stad lag er over het algemeen genomen heel fraai bij. Later is ons wel duidelijk geworden dat dit wel de juiste visie op het juiste moment was. Met de visie hebben we kunnen bijdragen aan het verbeteren van de onderlinge samenwerking, de planologische inkadering én de randvoorwaarden voor enkele grote gebiedsontwikkelingen. Mede dankzij de onvermoeibare inzet van de betrokken beleidsmedewerkers hebben we in de loop van de jaren echt wat moois neer weten te zetten in Harderwijk.”