Rechtvaardige reisrevolutie begonnen: parkeerplaats in centrum Schaijk bezet
Een parkeerplaats? Of een plek voor ontmoeting, sport en spel? DTNP en Studio Verbinding legden afgelopen vrijdag met de Punk Parklet een hele dag beslag op één parkeerplaats in het centrum van Schaijk. Door het wagentje uit te klappen ontstond er ruimte voor een spontane ontmoeting én een goed gesprek. De centrumbezoekers werden door onze parttime-activisten uitgedaagd om na te denken over het eigen mobiliteitsgedrag.
De speelse opstelling met de Punk Parklet gaf aanleiding tot discussie: welke kansen zijn er voor een gezelliger en levendiger ruimtegebruik, wanneer de publieke ruimte niet langer vanzelfsprekend alleen verkeersruimte is? Deze bescheiden en publieksvriendelijke guerrilla-actie leidde tot goede gesprekken.
Adviseur Pieter Bos: “De Punk Parklet trok veel bekijks. Kinderen vermaakten zich met stoepkrijt en bellenblaas, terwijl ouders genoten van een kopje koffie. We vroegen hen waarom een bezoek met de auto vandaag noodzakelijk was, en of het anders had gekund. Gevoelsargumenten zoals “het biedt me vrijheid” of “ik rijd graag in mijn zelf opgeknapte old-timer” spelen een rol.
Bovendien is het dorpscentrum nu op de auto ingericht; niet gek dus dat mensen voor de auto kiezen. Veiligheid bleek hierdoor een belangrijk thema: de huidige verkeerssituatie maakt fietsen of lopen riskant, waardoor men liever de auto pakt. Zo houdt een onveilig en autodominant centrumgebied zichzelf in stand.”

Adviseur Daan Veenstra: “We vroegen de mensen: kan het ook anders? Volgens sommigen wel, maar dan moet er wel een goed alternatief geboden worden. Zolang het openbaar vervoer niet op orde is, en het centrum niet uitnodigt tot fietsen of lopen, pakt de dorpsbewoner toch snel de auto.
Maar wat nu, vroegen wij, als de overheid zijn nek wél uit steekt en goede (en veilige) alternatieven biedt? Dan bleek de meerderheid best bereid de auto vaker te laten staan en kwamen er ideeën los over ander ruimtegebruik. Fietsrecreanten en ouderen hadden behoefte aan een rustige zitgelegenheid en kinderen zagen graag een speeltuin of trapveldje. Het toont aan dat de huidige praktijk misschien weerbarstig is, maar zeker geen voldongen feit.”
In ons vernieuwde manifest voor het project Wegen naar Welzijn, dat zeer binnenkort verschijnt, leggen we uit hoe de mobiliteitstransitie ook in het landelijk gebied stapsgewijs werkelijkheid kan worden. En dat dit geen ‘ver van ons bed-show’ is. Wordt vervolgd!
Gerelateerd nieuws
Manifest ‘De rechtvaardige reisrevolutie’
DTNP vormde samen met Studio Verbinding een nieuw verhaal voor de mobiliteitstransitie in kleinstedelijk en dorps Nederland. In het kader van de Open Oproep Wegen naar Welzijn schreven zij een manifest, dat oproept om te komen tot een basisniveau aan bereikbaarheid, voor iedereen!