Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Vakkennis

Vestigingscriteria winkelketens in formulebank


De laatste jaren wijzigen winkelformules hun strategie├źn als gevolg van wijzigend consumentengedrag (o.a. door de economische crisis en de opkomst van internet als aankoopkanaal), waardoor het winkellandschap zichtbaar verandert. Het sluiten van winkels van de Bijenkorf is hier een recent voorbeeld van. Om in te kunnen spelen op dit soort veranderingen heeft DTNP een formulebank ontwikkeld. Dit is een database met alle relevante informatie over actuele vestigingscriteria van toonaangevende formules in Nederland.

In de database staat per formule welke eisen ze stellen aan het inwonertal van een verzorgingsgebied, aan het type winkellocatie en de standplaatskwaliteit (A of B-locatie) en aan de omvang van het pand en overige pandeigenschappen (o.a. breedte- en diepteverhouding en vestiging (deels) op verdieping). Ook vragen we de formules of ze actief op zoek zijn naar extra vestigingen (expansie) en of ze verwachten op termijn winkels te sluiten. In de huidige verdringingsmarkt zien we dat toonaangevende formules in verschillende branches hierbij uiteenlopende strategie├źn hanteren.

Om tot realistische en toekomstbestendige detailhandelsstructuurvisies, centrumplannen en winkelprojecten te komen, gebruikt DTNP de formulebank bij haar advisering. Inmiddels zijn meer dan 150 formules in alle winkelbranches (supermarkten, mode, woninginrichting, etc.) in het bestand opgenomen. In totaal beschikken deze formules over ruim 15.000 vestigingen in heel Nederland. DTNP voert continu gesprekken met winkelformules om de formulebank uit te breiden en up to date te houden. De vestigingscriteria worden periodiek gemonitord en waar nodig geactualiseerd.

Meer informatie:

De formulebank wordt niet gepubliceerd, maar maakt onderdeel uit van de interne kennisbank van DTNP. Wij benutten de formulebank bij onze advisering aan gemeenten en andere opdrachtgevers. Wilt u meer weten over de formulebank of wilt u de vestigingscriteria van uw winkelformule doorgeven, neem dan contact op met Marjolein van der Heijden, 024 - 379 20 83.

Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie