Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Museum Arnhem heropent op unieke locatie
Economische spin-off en exposure voor Arnhem onderzocht

Voor de gemeente Arnhem onderzochten wij in 2018 de economische spin-off van Museum Arnhem. De vraag was waar het museum voor de meeste combinatiebezoeken en exposure voor Arnhem en de binnenstad zou zorgen: op de stuwwal, waar het sinds 1856 gevestigd was, of toch op een locatie in de binnenstad van Arnhem?

Karel Trommelen: “Om die vraag te kunnen beantwoorden bekeken we hoeveel bezoekers het museum gemiddeld heeft, en hoeveel daarvan ook een bezoek aan de binnenstad zou kunnen brengen. Daarna berekenden we op grond van vergelijkingen met andere musea in grote steden, zoals het Noordbrabants Museum en het Groninger Museum, de potentiële bestedingen in de binnenstad. De totale detailhandels- en horecabestedingen van de museumbezoekers zouden bij een locatie in de binnenstad weliswaar hoger zijn dan op de huidige locatie, maar voor het economisch functioneren van de gehele binnenstad is dat verschil niet of nauwelijks merkbaar.”

Het museum wordt vandaag heropend op zijn oude plek. De afgelopen jaren is het museum grondig verbouwd. Daarbij is er een nieuwe vleugel aangebracht die voor een deel vrij boven de stuwwal hangt. De bijbehorende beeldentuin en een balkon met prachtig uitzicht over de Rijn zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Karel: “Behalve naar de directe economisch spin-off, keken we ook naar de exposure die Museum Arnhem aan de stad biedt. We kwamen daardoor tot de conclusie dat het museum op beide locaties van even grote waarde is voor Arnhem. De stad staat bekend om haar groene karakter, met onder meer het Park Sonsbeek, het Openlucht Museum en dierentuin Burgers’ Zoo. Een modern museum als blikvanger op de stuwwal is gezien het natuurlijke, groene en culturele imago van Arnhem ook zeker een aanwinst.”

Wij feliciteren Museum Arnhem en gemeente Arnhem met het prachtige resultaat!

(Foto's: Jannes Linders)

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie