Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Bewoners aan het woord over omgevingsvisie Maashorst

Aan de hand van beeldende informatiepanelen zijn beleidsmedewerkers van de gemeente Maashorst de afgelopen week in gesprek gegaan met de inwoners van de verschillende dorpen in deze jonge fusiegemeente. DTNP-adviseurs Ward Frielink, Peter Rosmulder en Daan Veenstra waren aanwezig tijdens deze participatietour, ter ondersteuning van de omgevingsdialoog tussen overheid en burger.

Ward Frielink: “Met de aanwezige bewoners spraken we uitgebreid over onderwerpen als de leefbaarheid in de dorpen, de verkeersveiligheid en sportaccommodaties. Het is goed om te zien dat de gemeente uitgebreid de tijd neemt om te horen hoe bewoners over dit soort onderwerpen denken. Zij weten immers als geen ander wat er speelt in hun dorp.”

De Brabantse gemeente Maashorst stelt, vooruitlopend op de Omgevingswet, een omgevingsvisie op. DTNP ondersteunt de gemeente hierbij. De afgelopen maanden is het bestaande beleid van de voormalige gemeentes Landerd en Uden, waaruit Maashorst is ontstaan, geïnventariseerd. Op de participatiepanelen hebben we, voor zowel de hele gemeente als voor ieder van de zes kernen, het bestaande beleid verbeeld en voorzien van enkele vragen of bespreekpunten.

Op deze schetsmatige visiekaarten is bovendien, na een uitgebreide ambtelijke participatieronde, op enkele locaties in de gemeente al een nieuw accent aangebracht. Door deze bespreekpunten zichtbaar te maken op de participatie-panelen, bijvoorbeeld door het intekenen van een nieuwe groenverbinding of recreatieroute, konden burgers en beleidsmedewerkers hierover direct met elkaar in gesprek.

Aan ieder van de aanwezigen werd gevraagd om ook kort schriftelijk te reageren op de gepresenteerde ideeën voor de ‘Omgevingsvisie 1.0’. Ward: “Niet alleen de gesprekken waren verhelderend, maar ook de schriftelijke reacties. Zo werd er door diverse betrokkenen gevraagd om woonruimte voor ouderen en ook het groen en de natuur in de gemeente was een belangrijk thema. Maar ook praktische zaken, zoals het netjes houden van de openbare ruimte, lezen we terug in de reacties. Hiermee kunnen we de komende tijd naar een eerste Maashorstse omgevingsvisie toewerken.”

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie