Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Gemeente Schiedam voortvarend aan de slag met Broersvest
DTNP stelde kansrijke functieprofielen op

De Broersvest in Schiedam is een belangrijke entree naar de historische binnenstad. De straat heeft veel gezichten en in de plinten zijn allerlei verschillende typen functies te vinden. In de historische binnenstad hebben gemeente, eigenaren en ondernemers de afgelopen jaren al veel werk verzet, nu is het moment daar om de Broersvest in beweging te krijgen. De gemeente is een traject gestart met het Kadaster om de vastgoedeigenaren te activeren en zo de straat een kwaliteitsimpuls te geven. Constatering uit die gesprekken was dat het ontbreekt aan perspectief op de toekomstig kansrijke invulling van de straat. DTNP verkende daarom welke kansrijke functies passen binnen het ruimtelijk profiel van de Broersvest.

Projectleider Tycho Wissink: “Zonder duidelijkheid is er in deze dynamische tijd vaak ook (investerings)onzekerheid. Het straatbeeld en de functiemix zijn zaken die de meeste pandeigenaren in hun eentje moeilijk kunnen beïnvloeden, maar die wel degelijk invloed hebben op het risico op leegstand en het huurniveau op de lange termijn. Door samen met andere eigenaren, ondernemers en de gemeente de toekomstige rol en functie van de straat te duiden, kan een deel van die onzekerheid worden weggenomen. Zo komen er in de directe omgeving van de Broersvest flinke woonontwikkelingen aan (o.a. Nieuw-Mathenesse), dat creëert kansen en de urgentie om die kansen ook samen te gaan verzilveren. Tegelijkertijd moet er ook vertrouwen gekweekt worden om überhaupt tot een gezamenlijke aanpak te kunnen komen. Naast visievorming op de toekomst vraagt dat dus ook gewoon om concrete acties in het nu.”

De behoefte aan een kwaliteitsimpuls komt mede voort uit het momenteel rommelige straatbeeld. Zichtbaarheid is belangrijk voor de ondernemers aan de Broersvest. Dit heeft in de loop der tijd tot een kleurrijk plintenbeeld geleid, met allerlei vormen luifels. In die onrust gaan de bestaande kwaliteiten van de straat nu vaak verloren, zoals bijvoorbeeld het front van de oude passage.

Na de analyses en voorstellen van het Kadaster en DTNP eerder dit jaar heeft de gemeente flink doorgepakt met een plan van aanpak. Zo zijn er recent bijeenkomsten gehouden gevoerd met de eigenaren en ondernemers en is er een gebiedsmanager voor de straat aangesteld. Gelijktijdig is een subsidieregeling uitgerold voor het opknappen van de gevels. Met de subsidie kunnen eigenaren de hele pui aanpakken, maar ook minder fraaie airco’s, reclame-uitingen of luifels vervangen. Ook is er verhoogde aandacht voor ondermijnende activiteiten. Dit is een vrij letterlijke doorvertaling van onze kortetermijnvoorstellen. Het doel van dit alles is om meer samenhang in de verschillende delen van de straat te realiseren en om de Broersvest voor een grotere groep ondernemers interessant te maken.

Tycho: “Het is boeiend om te zien hoe de gemeente de voorgestelde aanpak oppakt door zowel het open gesprek aan te gaan over de toekomst als door gelijk een subsidie uit te rollen. Door deze concrete actie zien ondernemers en eigenaren hopelijk dat dit het moment is om hun Broervest de benodigde impuls te gaan geven. Daarbij bieden de functieprofielen die wij opstelden als inspiratie om ook vooral samen verder te werken aan die toekomstbestendige en aantrekkelijke Broersvest. De gebiedsmanager kan een belangrijke rol spelen bij de totstandkoming van die gezamenlijke aanpak. Ook heeft de gemeente bijvoorbeeld al in haar Uitvoeringsprogramma Binnenstad opgenomen dat onderzoek wordt gedaan naar mogelijke programmatische toevoegingen aan de straat, zoals onderwijs. Wij zijn heel benieuwd hoe dit alles opgepakt gaat worden door de Broersvest.”

Bijlagen:

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie