Menu

Producten

Gebiedsvisie en ontwerp

Sectorale visie en beleid

Onderzoek en veldwerk

Strategie en proces

Kennisbank

Projecten

Over ons

Verschillende groepen denken mee over recreatie- en toerismevisie Purmerend

Beemsterlingen en Purmerenders staken de koppen in de afgelopen weken bij elkaar om te praten over de recreatie- en toerismevisie van de gemeente. Samen met DTNP bespraken ze wat er al goed gaat en wat er beter kan. Welke fiets-, vaar- of wandelroutes ontbreken bijvoorbeeld nog? Of welke kansen biedt de werelderfgoedstatus van de Beemster? Op welke locaties is er behoefte aan meer of ander recreatief programma? En op welke doelgroepen focussen we?

“We zijn tijdens een tweetal werkateliers aan de slag gegaan met ondernemers en vertegenwoordigers van belangenverenigingen en regionale partijen, zoals de fietsers- en de watersportbond,” vertelt projectleider Peter Rosmulder. “Tijdens de eerste bijeenkomst gingen de deelnemers met elkaar in gesprek over de ambitie voor recreatie en toerisme in de gemeente, over de doelgroepen en over kansrijke locaties. Met de kaart op tafel werd in groepen flink gediscussieerd over de aandachtspunten die van belang zijn voor de te vormen visie.”

Bij de tweede avond met deze groep moesten de deelnemers vervolgens enkele strategische keuzes maken. Zij kregen vraagstukken voorgelegd, waarop ze via hun mobiel konden reageren.

Peter: “Keuzes maken is van groot belang. Niet alles is immers mogelijk. Er is maar een bepaalde hoeveelheid geld, energie en ruimte te verdelen. Daarom hebben we de deelnemers ook gevraagd om prioriteiten aan te geven binnen de voorgelegde vraagstukken. Wat vinden ze bijvoorbeeld belangrijker, investeren in het werelderfgoed of in het verbeteren van de verbinding tussen stad en land?”

In andere bijeenkomsten werden tevens de jongeren, de Junior Analysts, en de gemeenteraadsleden bijgepraat, en gevraagd mee te denken. Ook is de participatietool ‘Swipocratie’ ingezet: hiermee kunnen alle inwoners van de gemeente op een toegankelijke manier laten weten wat zij van het recreatieve aanbod in hun gemeente vinden, en bij welke ambities volgens hen de prioriteit ligt.

Peter: “In de vrijetijdssector is het aanspreken van specifieke doelgroepen, op basis van leefstijl, steeds belangrijker. Daarom hebben wij enkele leefstijlpaspoorten samengesteld van fictieve personen, gebaseerd op mogelijke doelgroepen uit de gemeente en de regio. Hiermee hebben we bijvoorbeeld de raadsleden gevraagd zich in een van deze personen te verplaatsen en vanuit die rol aan te geven wat dan belangrijke aandachtspunten zijn voor recreatie en toerisme in de gemeente Purmerend. Ook bij de Junior Analists kwamen deze leefstijlpaspoorten op tafel. Dit leverde hele leuke gesprekken en ideeën op; veel van de suggesties van de jongeren bleken goed aan te sluiten bij de wensen van de geselecteerde doelgroepen.”

Met alle input gaat DTNP nu de voorlopige visie, met uitvoeringsparagraaf, verder opstellen. Het streven is om de ruimtelijke hoofdstructuur en concrete vervolgacties en projectlocaties voor de zomer aan de inwoners van Purmerend te presenteren. Op basis van de feedback van alle belangstellenden en belanghebbenden (tijdens de inloop en tijdens het derde werkatelier) ronden we de visie definitief af.

Nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies voor het verzamelen van anonieme gebruikersstatistieken. Meer informatie